10 Tips för att klara dig till sommarlovet

Känner du dig redan stressad bara tre veckor in på vårterminen? Lugn, du är inte ensam. Med ett nytt år kommer nya upplevelser, möjligheter men även utmaningar. Måsten och ansträngningar tär ofta på oss samtidigt som det ger oss nya erfarenheter och lärdomar. Känner du att sommarlovet är en evighet bort och vet inte hur du ska överleva fram tills dess? Läs tipsen nedan!

1. Ha rimliga förväntningar på dig själv och inte för höga. Att ha inre demoner som konstant pressar dig behöver inte alls leda till att du presterar på topp, snarare tvärtom. Du kan sätta mål och utmana dig själv, men om du märker att målet är omöjligt att uppnå: fuck it.

2. Samla energi. Detta behöver du för att du överhuvudtaget ska fungera under dagen. Vissa tycker dessa punkter är lättare att fullfölja än andra. Men försök, en liten förändring kan komma att göra stor skillnad! Några sätt att bli piggare kan vara att…

Äta frukost! Försök ät något på morgonen, MEN om det verkligen inte går, ta istället med något att tugga på till skolan. 

Gå och lägga sig i tid! Hur många gånger har man inte vaknat på morgonen och ångrat till djupet av sitt hjärta att man inte gick och la sig tidigare kvällen före? För många gånger.

Röra sig lite varje dag! Det behöver inte vara jobbigt! Det kan vara alltifrån att ta en mysig promenad medan du lyssnar på musik till att du simmar eller kör någon yogaövning. Allt detta gör ditt hjärta gott.

Få frisk luft! Nu under vintern behöver vi i princip allt solljus vi kan få, så gå ut! Även med sol i moln får den friska luften en att piggna till, så försök att vara utomhus lite varje dag.

3. Var snäll mot dig själv. “Gör ditt bästa!” har du hört, men inte många tänker på att oavsett resultat ska du hålla huvudet högt. Le mot dig själv i spegeln för att du klarade dig igenom ännu en utmaning. Du är en stjärna!

4. Fokusera på en. sak. i. taget. Du är ingen superhjälte även fast du skulle vilja det (no offence), multitasking kan fungera ibland men också göra dig mer stressad och istället dra ner ditt tempo. Ta ett djupt andetag och se kort fram.

5. Prioritera det du själv känner är viktigast. Inlämningar ska in och uppgifter ska göras, men du hinner inte med mer än det du hinner med. Om du ändå inte vet hur du ska göra: prata med våra gulliga lärare. De har förståelse och vill verkligen ditt bästa, de kan hjälpa dig!

6. Om du kör fast, var inte rädd för att pausa en stund. Kreativitet och nya idéer kan väckas när du minst anar det. Plötsligt får du en snilleblixt ska du se. Du kan även ta paus fastän du inte kört fast, bara för att rensa hjärnan.

7. Plugga på en plats där du vet att du oftast koncentrerar dig bra. Föredrar du där det är dödstyst eller livligt? Välj själv! Biblioteket äger då det har ett skönt lugn samtidigt som lite ljud hörs av blad som vänds och fotsteg längs hyllorna.

8. Eliminera alla distraktionsmoment. Stäng ner allt det som inte är relevant att ha när du ska plugga. Utan det kommer du inte att bryta din koncentration var tioende minut för att kolla senaste notisen eller se ännu ett egentligen meningslöst klipp.

9. Ge dig själv en belöning när du har klarat av något prov, uppgift eller något du har tyckt varit ansträngande i skolan eller hemma senaste tiden. Ät något riktigt gott, slappa och klappa dig själv på axeln. Var stolt!

10. Men framförallt, jorden har inte gått under om du inte skulle nå det mål du ville klara av. Du är inte värdelös, lat eller något av allt de negativa du må börja tänka om dig själv. Alla är vi mänskliga, and let’s keep it that way!


Har du någon favoritpunkt än? Inte? Läs listan igen!

 

Skribent: Cajsa Sjöbeck
Foton: www.giphy.com

 

1 comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *