5 anledningar att välja vegetariskt!

Idag 1 Februari är det vegetariska dagen. Därför kommer nu fem anledningar till att äta mer vegetarisk mat!

1. Kött är cancerframkallande och är orsaken till många hjärt- och kärlsjukdomar

Att dra ner på chark och rött kött (nöt, lamm, gris, ren och vilt) minskar risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att äta mindre än 500 gram rött kött och chark i veckan minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Att dra ner på chark medför även en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom, detta eftersom chark innehåller mycket salt och mättat fett.

2. Köttproduktionen är en av de största anledningar till våra miljöproblem

Köttets miljöpåverkan omfattar både klimat, övergödning och den biologiska mångfalden. Köttkonsumtionen har på drygt 25 år ökat med nästan 50 procent. Enligt Jordbruksverkets statistik konsumerar vi svenskar 85 kg kött och chark per år. Köttproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.

3. Djuren ska inte behandlas på detta sätt

Bara att ha makten att döda ett djur trots att det inte nödvändigt för vår överlevnad, kan tyckas vara nog anledning att avstå från kött. Men en annan anledning är det lidande djur får genomgå i köttindustrin. Vi dödar varje sekund 3 000 djur i jordbruksindustrin. Grisuppfödningen är ett exempel på den dåliga djurhållningen. Grisar på grisfabrikerna lever hela sina liv inomhus. Varje slaktsvin har ofta mindre än en kvadratmeter betonggolv att leva på. Många utvecklar beteendestörningar, lunginflammationer och ledinfektioner på grund av de dåliga förhållandena.

4. Köttindustrin skapar resistenta bakterier

Majoriteten av den antibiotika som konsumeras i världen är inte till för vård av människor, utan för att vi ska få billigt kött. Av de 300-500 tusen ton antibiotika som används varje år går två tredjedelar till djuruppfödning. Stor användning av antibiotika, av både djur och människor, leder till att bakterier utvecklar resistens. Infektioner och sår som enkelt kan botas idag kan bli dödliga eftersom inte antibiotikan fungerar på bakterierna.

5. Grönsaker är bättre för plånboken

Många tänker att kött inte alls är dyrt, men ofta är vegetarisk mat billigare. Framförallt om du väljer rotfrukter, grova grönsaker, bönor eller linser. Eftersom hög köttkonsumtion innebär en större risk för sjukdomar får en som äter mycket kött troligen betala extra mycket sjukvård och mediciner. 

 

Skribent: Henrika Paulsrud

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *