5 anledningar varför alla borde se Downton Abbey

Säkerligen har du kanske hört något nämnas om detta brittiska kostymdrama eller har ett hum om vad det är för serie. Men har du någon gång satt dig ner och låtit dig uppslukas av de beroendeframkallande, känslopackade avsnitten som serien består av. Inte? Då är det här en guide till dig och bara några av de många anledningar till varför alla bör se just denna serie.

 1. Handlingen
  På det engelska godset Downton Abbey bor Lord Grantham med familj som brittisk överklass från 1912 och framåt. Medan dessa lever i lyx på övervåningen jobbar tjänstefolket flitigt dagarna långa downstairs. Den unika ensemblen av karaktärer med helt egna historier är vad som gör att det inte går att sluta titta. Vi får se kärleksaffärer, bröllop, graviditeter, skandaler, intriger mellan över- och nedervåning, testamentdraman, familjekonflikter, karaktärer som söker hämd och karaktärer som plötsligt återkommer, vilka gör att serien påminner om en action-packad såpopera. Den som sa att Downton var tråkigt vet inte vad han pratar om.
 2. Historien
  Varje avsnitt är en historielektion. Första säsongen inleds med att Titanic precis har sjunkit och i slutet av serien har vi nått uppfinnandet av hårtorken. Under tidens gång får vi följa med under första världskriget, irländska frihetskriget, kvinnors kamp för rösträtt, jazzens era, upptäckten av kylskåp, radio och något så läskigt som en elvisp. Det är historia från ett perspektiv du inte får i ett klassrum.
 3. Miljön
  Vem gillar inte 20-talet? Tänk dig Gatsby fast fler karaktärer och mer drama. Kläderna, inredningen, bilarna, stadsmiljön och det fantastiska slottet de bor i svämmar över av lyx och elegans. Vänta dig att bli slagen av hur otroligt korrekt det hela är – allt från titlar och historiska händelser till språket och dukning, det finns inget som är så samtida korrekt tack vare författaren Julian Fellowes.
 4. Fortfarande aktuella teman
  Något som borde locka dig är hur nutida seriens olika teman och diskussioner kan kännas ibland. Downton Abbey skildrar frågor såsom klasskillnad, feminism och jämställdhet, främlingsfientlighet, religion och mycket mer, frågor vi diskuterar än idag. Men även om det kan kännas förvånande modernt kan också det mest kontroversiella i huset vara att yngsta dottern *flämt* har på sig *flämt* byxor!
 5. The Dowager Countess
  Om du inte är övertygad än så har jag några ord till dig: Dame Maggie Smith. 80-åriga Smith spelar familjens fantastiskt karismatiska och vitsiga farmor. Med kvicka repliker blir hon drottningen av förolämpningar och kan lära dig ett och annat om att håna på det mest klassiska sätt. Hon ensam är skäl nog att se denna serie.

OBSERVERA! Om du nu sätter på ett avsnitt av Downton Abbey står jag inte ansvarig för eventuellt beroende, emotionell påfrestning eller förälskelse av fiktiv karaktär.

dowager 3

 

dowager 2

 

dowager 5

 

dowager 4

Skribent: Cecilia Enquist

Foton: svtplay.se, hämtade från pinterest.com, tumblr.com och twitter.com

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *