7 aktiviteter för 7 sportlovsdagar!

Nu skrivs de sista inlämningarna som ska lämnas in innan sportlovet och snart är det äntligen dags för alla elever på Täby Enskilda Gymnasium, och runt om i Stockholm, att få slappna av och ta en paus från eller ta in på allt pluggande. Men lovet är inte bara ett perfekt tillfälle för att komma ikapp i skolan utan också en bra tid att hitta på något med vänner och familj. Exempel på mysiga aktiviteter kan bland annat vara att gå på sightseeing, åka skidor eller gå på museum. Vi på Tegazine har samlat sju saker som just du kan göra på sportlovet, bortsett från det uppenbara; att ta långa sovmornar och sova ut. Här har ni listan!

1. Stockholms feministiska filmfestival:

För den soSkärmavbild 2017-02-22 kl. 10.52.37m brinner för kampen om jämnställdhet och har ett hjärta som slår för film är detta drömmen! Denna filmfestival är till för att öka och skapa mer jämställdhet inom filmbranschen. Därför visas enbart filmer skapade av kvinnor eller som visar historier ur kvinnors perspektiv, här snackar vi om 10/10 på bechdel-testet (ett test som ser till hur många kvinnliga karaktärer i en film som har en huvudroll och i något sammanhang pratar om något annat än de övriga manliga karaktärerna, väldigt spännande – googla gärna!). Det är andra gången som denna filmfestival äger rum, Det kostar ungefär 100 kr och festivalen pågår från den 2 – 5 mars 2017 i  Zita Folkets bio, Park och Sture. Och sakta i backarna alla som tycker att feminism känns jobbigt, istället för att vara sura kan ni bara gå vidare till nästa aktivitet. Det finns något för alla!

BADHUS2. Åka till badhus:
För dig som inte orkar med kyliga Sverige och är en fena i vattnet har vi det ultimata, nämligen att åka till ett äventyrsbad. Närliggande Mörbybadet erbjuder ett Indiana Jones äventyr fast i det blöta. Åker du ännu lite längre bort från Täby har vi Eriksdalsbadet och Husbybadet som båda erbjuder stora långa rutchkanor och för den som söker en extra adrenalinkick går det att hoppa från 10 meters höjd. Om en tar sig ännu lite längre bort från Täby, till och med bort från Stockholm finner Kokpunkten som ligger i södertälje, där det finns stora vågor och flertalet fartfyllda rutschkanor.

MUSEUM3. Gratis muséum:
För den som suktar efter mer kunskap utanför skolan eller bara vill strosa runt bland mysiga utställningar är en dag på museum ett perfekt alternativ. Runt om i Stockholms innerstad finns det ett stort antal museer som faktiskt inte kostar något – varje studentsjäls dröm! Vi på Tegazine vill tipsa om Naturhistoriska riksmuseet där de just nu har en spännande utställning som de döpt till “Djuret människan” där man får lära sig mer om hur kroppen, hjärnan och sinnena fungerar. Ett annat tips på ett bra museum är Etnografiska muséet där de just nu har en utställning om normer och genus som heter “Playground”! Slutligen vill vi också tipsa om Moderna Muséet där det alltid är mysigt att gå omkring och kolla på konstverken i modernas stationära samling. För den som är intresserad av Instagram och snygga bilder finns här också en guldgruva!

4. Sightseeing i Stockholm:
För dig som älskar att resa TUNNELBANEKONSTmen som vill spara pengar till sommaren för den stora resan så har vi något för dig. Varför inte leka turist i den egna stad? Det finns massvis med saker en kan se för endast noll kronor; en kan till exempel åka och kolla på tunnelbanekonst! Stockholm är faktiskt känt för konsten nere i tunnelbanan, så ta vara på denna lilla guldgruva av kultur. Nedan har vi listat olika tunnelbanestationer på flertalet linjer. 

Gröna Linjen:  Röda linjen:                Blå linjen

Hötorget          Tekniska Högskolan   Kungsträdg.

Thorildsplan    Stadion                       T-centralen

Bagarmossen   Medborgarplatsen      Solna C.

5. Skridskor i Kungsträdgården:
För dig som är en hoimgrespplös romantiker och samtidigt uppskattar att vara utomhus och röra på dig är detta din lilla egna The Notebook-scen featuring skridskor. Mitt i kungsträdgården som ännu inte omges av blomstrande körsbärsträd finns det en rund skridskobana som är öppen Mån – Fre 9.00 – 21.00 och på helgen mellan 10.00 – 21.00. Har du precis som många andra i skolan en tight budget på cirka 1050 kronor i månaden (tack Gud för studiebidrag!) så är detta aktiviteten för dig eftersom det är helt gratis om du tar med egna skridskor. Skulle det vara så att du inte har några såna behöver du endast uppoffra 30 kronor från din pengapung för att hyra ett par griller som du får låna hela dagen. Detta förutsätter ju såklart att du orkar åka så länge, vi på Tegazine tipsar därför om att ta med sig en liten matsäck.

COSMONOVA6. Cosmonova:
För dig som älskar bio men alltid vill ha det där lilla extra så vill vi på Tegazine tipsa  om att gå på Cosmonova. Är du upp till 18 år kostar denna upplevelse endast 50 kronor. Prislista finns på Naturhistoriska Riksmuséets hemsida, länk här. för att förstå bättre. För den som inte vet vad Cosmonova så är det en stor kupol som man sitter i och ser på en så kallad IMAX-skärm. Det betyder att den är mycket större än en vanlig bioskärm och dessutom sträcker sig nästan helt runt kupolen, något som gör att du känner dig mer inuti filmen. Vi vill tipsa om en av filmerna som heter “En resa bland korallreven” där man får följa med och utforska under ytan. Här är trailern till den filmen: 

Dirty-dancing-coverx-large7. Filmmarathon: 

För dig som älskar Netflix ‘n’ Chill, inte har någon bae men trots det bara vill se gråtiga kärleksdraman och kyssar i regnet så har vi det ultimata listan. Här är de mest kärleksdrypande, mysiga och pussiga filmerna du kanske någonsin kommer att se. Ta fram filtarna, näsdukarna och glasskedarna och börja kolla! PS. filmerna är väldigt hetronormativa, vi får tipsa om hbtq-filmer i ett annat inlägg.

-10 Things I Hate About You: En söt och kaxig film om hur en populär tonårstjej inte får gå på dejt innan hennes syster – som är omöjlig och ointresserad av dejter – går på dejt. Heath Ledger är med, behöver vi säga något mer?
-Moonrise Kingdom: En knäpp film om två barn som flyr från sin vardag för att hitta varandra och åka på äventyr. Jättefin, jättemysig och jättehärlig! Dessutom är Edward Norton med, och vem älskar inte honom?
-Titanic: Kärleksfilmen som alla troligtvis sett men som inte kan ses för många gånger! Den handlar om ett skepp som sjunker (inte ens en spoiler, alla vet vad som händer!) och en omöjlig kärlek.
-The Notebook: Ett Romeo&Julia-liknande kärleksdrama där en fattig man blir hopplöst förälskad i en ung, rik kvinna och försöker göra deras kärlek möjlig. Se den, Ryan Gosling är med *kärlekskrank suck*!!!
-Dirty Dancing: Typisk sommarflirt-film, perfekt för ett sportlovsmarathon! Filmen handlar om en tjej som blir hopplöst förälskad i dansinstruktören på ett hotell där hon bor. “Nobody puts baby in the corner” – en klassiker!

Skribenter: Michelle Ojalà & Johanna Sarri
Foto: Michelle Ojalà.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *