Adoptera en vän

Hunden är människans bästa vän. Sannare ord har troligen aldrig blivit sagda, för visst är det sant att en hund kan vara den bästa vännen någonsin. Men tyvärr är det många hundar som aldrig får bli någons vän, många hundar som aldrig får egna hem eller ägare. Hundvalpar är så söta att man spricker, och det är klart man vill ha en sådan hemma, men då glöms ju alla hundar som aldrig fick veta hur det känns att bli omhändertagen.

Till dem som känner sig träffade; ta’t lugnt, detta är inte ett påhopp på alla som köper hundvalpar från en kennel. Naturligtvis måste även valpar få kärleksfulla hem, och det finns inget fel i att köpa hund. Det enda jag säger är att man kan överväga att adoptera istället. Rörelsen #adopnotshop uppmuntrar människor att adoptera hundar och för diskussioner kring varför det är så viktigt och vad man måste vara redo för när man adopterar hund. För visst måste man vara redo! Att adoptera kan vara mycket mer mödosamt än att köpa en valp, eftersom det kan ta ett bra tag innan den adopterade hunden vågar komma nära, eller lyssna, eller bli rumsren. Det är inte omöjligt att lära en gammal hund att sitta, men det är svårt. Här kommer några tips på att fostra en adoptivhund!

  • Det är bra om man har hundvana sedan innan, adopterade hundar kan vara mycket jobb och för en nybörjare kan det vara en utmaning.
  • Läs på och fråga mycket om vad den har varit med om, det är viktigt att man som ägare kan anpassa sig och se till att hunden känner sig trygg i sin nya miljö. Om man inte vet vad hunden varit med om tidigare måste man vara noga med att inte försätta den i stressiga situationer eller där den känner att den måste försvara sig.
  • Var väldigt noga med rutiner och regler. En adoptivhund kanske lärt sig något annat eller ingenting alls. Det är viktigt att från början slå fast hur det nya livet ser ut så att hunden snabbt vänjer sig och kan bli bekväm. Detta betyder inte att du ska pressa den med att lära sig saker som att sitta eller rulla runt. Ge godis och beröm även för de minsta framstegen.

Sugen på att adoptera? Det finns flera fantastiska organisationer och hem i Sverige där man kan hitta sin drömhund, kolla in Hundstallet, Hundar utan hem eller Hund Hjälpen!

Eller, om man är sugen på ett äventyr, så kan man åka till Costa Rica och besöka The Land of The Strays. Det är ett privatfinansierat hundhem där hemlösa hundar kan springa runt på stora fält eller ligga inomhus och vila. Vem som helst kan hälsa på, och alla hundar går att adoptera!  Läs mer om det här!

Skribent: Natalie Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *