Aktiviteter på Sportlovet

Det efterlängtade sportlovet närmar sig med stormsteg. Många brukar under den här tiden åka på skidresor, solsemestrar och weekendresor. Dock kan det vara skönt att vara hemma och ta det lugnt också. I Stockholmstrakten finns det möjlighet till samma aktiviteter som du kan få i fjällen. Ja, det finns faktiskt möjligheter till både skid- och skridskoåkning, after-ski och fika med varm choklad. Men mer om det senare.

Varför har vi egentligen sportlov? 1940 införde Bränslekommissionen in kokslov för att minska kostnaden för uppvärmning av skolor. Kokslov var namnet innan sportlov. Det fanns även en önskan att stadsbarn skulle ägna sig åt hälsosamma aktiviteter i det fria, exempelvis skidåkning. Från början var syftet främst att storstadsbarnen skulle få möjlighet att uppleva den svenska fjällmiljön.

Man väljer dock själv hur man vill tillbringa sina lediga dagar. Men om du känner dig rastlös efter några dagar i soffan med serier och god mat, har Tegazine listat möjliga aktiviteter att göra under lovet.

– Åka skridskor:

  • Rönningesjön är 15 cm tjock och plogad både för skidor och skridskor.

– Åka längdskidor:

  • Täby har flera skidspår på Täby IP, Skavlöten, Täby konstsnöspår vid Arninge golfklubb och i Ensta.

– Åka Slalom:

  • Stockholm har tre skidbackar, Hammarbybacken i Enskede, Väsjöbacken i Sollentuna och Flottsbro i Huddinge. Skipass för en dag kostar cirka 250 kr.

– Ta en långpromenad med fika:

  • Ett väldigt enkelt sätt att komma ut och röra på sig. Önskar du sällskap? Ta med kompisen eller hunden om du har en. Varför inte besöka Rönninge bys mysiga våffelstuga? För att inte tala om Stockholm som har ett stort utbud när det kommer till caféer. Varför inte gå till något av dem vi tipsade om i semmeltestet?

Se till att slappna av nu under den här veckan och så fortsätter vi kämpa oss igenom vårterminen sen.

Skribent: Emelie Alamanos
Fotograf: Emelie Alamanos

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *