Är extrajobb extra jobbigt?

Nästan varje studerande ungdom man träffar har arbeten av olika sorter, det kan vara allt från att sitta barnvakt åt en släkting till att sitta i kassan på ICA. Men i samband med detta väcks frågor kring omständigheterna man får stå ut med som arbetande student. Hur är det egentligen att arbeta och plugga samtidigt? Hur blir unga behandlade på arbetsplatsen?

Frida Sennette, S15a, arbetar på ett dagis och för henne är extrajobbet inte extra jobbigt alls. Hon jobbar under lov, tycker om barn och anser att anledningarna till varför hon inte får samma arbetsuppgifter är helt logiska;

“Jag är trots allt inte utbildad förskollärare och jag känner inte barnen lika bra som de gör. Så det är mest erfarenhet och utbildning det handlar om när det kommer till arbetsuppgifter.”

Elin Olsson, ES16, tycker däremot att hennes jobb på McDonald’s är väldigt påfrestande. Hon uttrycker missnöjet över hennes jobb i sin intervju; “Mina medarbetare är jätteschyssta, men det är ett skitjobb.”

Olsson har inte arbetat på McDonald’s särskilt länge men säger att hon definitivt tror att det i framtiden kommer påverka hennes studieresultat negativt.

En elev som är nöjd med hennes extrajobb är Sofie Larsson, ES16, som arbetar på ICA. Hon säger att kollegorna är bra och att hon gärna skulle jobba mer än vad hon gör just nu, vilket är varannan helg. Dock säger hon att det händer att kunder bemöter henne på ett visst sätt på grund av hennes ålder; “Ibland så verkar det som om de tycker jag är dum för att jag är yngre.”

Josefin Grape, S16b, extrajobbar i en reception. Hon jobbar under helger och påstår att det är en ganska händelselös arbetsplats. Hon svarar mest på mail och i telefon och har därför lite tid att studera under arbetstiden. Grape säger att hon tycker om sitt jobb men att hennes medarbetare kan vara en aning nedlåtande;

“De är ju alla väldigt högutbildade och ganska gamla, och så kommer jag där, och de tänker väl “Vem är du då? Du kan bara fixa kaffe”.

Uppenbarligen finns det negativa aspekter med att extrajobba som student, men gruppen jag intervjuat menar att man bara för det inte får bortse från de många positiva sidorna. Erfarenhet av arbetsliv är inte något man kan plugga på, och med hjälp av arbete lär man sig om ekonomi och att spara. Även om det kan vara mödosamt är extrajobb så väldigt populärt av en anledning, även om den anledningen är att man ska kunna käka lyxigt några gånger varje månad.

Skribent: Natalie Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *