Arbetet med ny matsal igång – klar senast augusti 2015

Täby Enskildas nuvarande matsal har under hösten visat sig vara för liten. Detta kan dock snart vara ett minne blott, en ny matsal ska stå klar senast augusti 2015. TEGAZINE träffade skolans VD Erik Drakenberg för att få all info om planeringen av den nya matsalen.

Ni vet alla hur det är. Efter en lång, men lärorik, förmiddag ska äntligen Bentley och hans kollegors fantastiska mat få avnjutas. Plötsligt möter den dig. En vägg av mummel sänder signaler som får dig att vilja vända illa kvickt. Matsalen är full. Här finns det inte plats att återhämta sig och umgås med vänner. Detta är ett problem som visat sig tydligt under hösten och beror på ett flertal saker.

-Vi har det ju väldigt trångt i matsalen. I och med att det gick bra förra året tänkte vi att ”det går nog bra i år också”. Janne har försökt utifrån allt han kan att få det att funka schemamässigt och vi tror att om alla elever och lärare höll schemat så skulle situationen inte vara så dålig som den är nu. Men vi vet att elever som har sen lunch springer och käkar lunch på kanske en 10-15 minuters rast för att man är hungrig tidigt, schemat följs inte vilket är svårt att begära helt och hållet. Därför har vi en situation som inte funkar, berättar Erik Drakenberg för TEGAZINE.

janne

Janne visar stolt upp det minutiösa lunchschemat.

Kortsiktiga och långsiktiga lösningar
Dagens matsal har drygt 200 sittplatser för skolans drygt 600 elever vilket leder till att allt i schemat måste klaffa perfekt. När TEGAZINE träffar Jan Liljegren visar rektorn upp det minst sagt imponerande och genomarbetade schemat. Trots detta är situationen inte hållbar på sikt. För att åtgärda detta kommer skolan att använda en kombination av kortsiktiga och långsiktiga lösningar.

Redan efter jullovet kommer sal nummer tolv att göras om till en provisorisk matsal vilket ger ytterligare 30-40 sittplatser. På längre sikt kommer dock en permanent lösning på matsalsproblemet.

-Det är styrelsebeslut på att en ny matsal till skolan ska stå klar senast augusti 2015. Det är bestämt på ett styrelsemöte och sedan kan ju vad som helst hända. Vår absoluta ambition att den ska vara klar då i form av den inglasning du ser på ritningarna, säger Drakenberg.

Photo 2013-12-04 11 15 44

TEGAZINE har redan nu fått ta del av ritningarna över den nya matsalen som du ser här ovan. Nuvarande uteplats och ytterligare en del av gräsmattan ska grävas ner så att den ligger i samma höjd som nuvarande matsal. Sedan ska skolan byggas ut genom att glasa in denna yta, en utbyggnad som kommer ge hela 100 nya sittplatser.

Om allt går enligt planerna kommer här finnas en matsal med glasväggar senast augusti 2015.

Om allt går enligt planerna kommer här finnas en matsal med glasväggar senast augusti 2015.

Utbyggnaden kan påbörjas redan i februari
Arbetet skulle kunna påbörjas redan i februari då jord kan schaktas bort utan att gräsmattan skadas. Trots hur lyxigt en inglasad uteplats låter menar Erik Drakenberg att utbyggnationen inte är särskilt komplicerad.

– Det är ingen jättekomplicerad utbyggnad om man jämför med våning ett (kunskapens hav). Där handlade det om jättemycket yta där vi behövde en helt ny ventilation samt lyfta upp golvet från betongen och lägga drag under. Utöver detta byggdes toaletter med allt det innebär. Här är det en golvyta med väggar och tak, det är inte lika komplicerat byggnadsmässigt.

“Vi kommer alltid att bygga om och bygga vidare”
Skolans ledning är just nu i den fas av arbetet där förhandlingar och upphandlingar med olika leverantörer samt konstruktörer pågår. Detta blir den tredje stora förändringen i skolan på tre år.

– Vi kommer alltid att bygga om och bygga vidare. Det är en del av att vara en bra och attraktiv skola att alltid anpassa lokalerna. Vi skulle nog fysiskt kunna växa mycket men vill inte tappa den känslan som finns. Vi är nu 600 elever och man kan vara 100 max 150 till för att behålla den känslan, menar Drakenberg.

Täby Enskildas matsalsproblem ska alltså vara löst genom en temporär lösning från och med januari och permanent senast augusti 2015. När Drakenberg talar passionerat om planerna för framtiden är det uppenbart att TEG:s ledning bryr sig om skolans framtid och försöker åtgärda samtliga problem.

– Som elev tänker man kanske sina tre år här, men vi tänker de närmaste tio-femton åren och se långsiktigt vad som ska hända.

Skribent: Axel Franzén
Foton: Adam Erwald, Axel Franzén, Jesper Englund

3 comments

  1. David Jansson

    Tack för att det här problemet äntligen har belysts! Otroligt granskande journalistik av Axel Franzén här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *