Bakom kameran: Alma Ågeby

DSC_0123

Alma Ågeby har sedan barnsben varit en kreativ person. Under åren har det utvecklats till något mer än bara ett intresse, idag satsar hon på att försörja sig på sin fotografering och är en av TEG’s främsta fotografer.

Hur började ditt intresse för fotografering?

-Jag har alltid varit intresserad av att måla och pyssla. När jag var liten lånade jag min pappas kamera och tyckte att det var jätteroligt, så då skaffade jag en egen kamera. Så så fortsatte det och sen hamnade jag här och började med foto på riktigt.

Fotografering har inte alltid vart något hon kunnat tänka sig arbeta med, men nu när intresset växer ser hon framtiden inom foto ljus.

– Jag gick några fotokurser, men det var bara utav intresse. Det var inte förrän jag började här på Täby Enskilda då jag insåg att jag kanske vill jobba med det i framtiden. Jag skulle kunna tänka mig att jobba som reportagefotograf. Jag tror att som fotograf får man åka runt och träffa mycket människor, något som jag tror skulle passa mig väldigt bra.

DSC_0024

Förebilder inom ens intresse är viktigare än vad man tror, och för Alma kom mycket inspiration hyfsat slumpmässigt. På en fotokurs för ett tag sedan kom fotografen Anton Corbjin på tal då de fick tolka hans bilder på eget vis, och även fotografen Nick Brandt sattes på näthinnan.

– Även Nick Brandt är sjukt duktig. Inte för att jag själv vill fota den typen av foto, men han är verkligen jätteduktig. Men Anton Corbjin inspirerar mig sjuk mycket.

Vad är det bästa och svåraste med att fota?

– Oj vad svårt, det bästa måste nog vara att experimentera och testa olika saker, man kan få en sak att se så annorlunda ut. Och sen träffar man massa människor när man fotar, vilket är kul! Det svåraste är att fota manuellt och inte veta vilka intställningar som får bäst resultat, men det brukar inte vara något problem om man testar sig fram. Sen är det inte alltid så kul att bli tillsagd när man fotar…

DSC_0104

Hennes favoritmotiv är människor, då det alltid ger ett varierat motiv, alla ser olika ut. Där kan hon också använda sig av porträttbilder, vara på stan eller vara i studion. Hon och hennes klass var nyligen i Italien där hon knäppte mycket bilder.

– Därifrån skulle jag nog säga att jag har några av mina bästa bilder.

DSC_0077

För att bli en inspirerad fotograf som Alma bad vi om några tips så att även du kan lära dig konsten att fota. Men hon har egentligen bara ett tips som väger tungt:

– Testa dig fram! Gå ut och fota, blir det inte bra så gå ut igen och gör det en gång till. Prova olika saker, det är ju så man lär sig. Sen kanske man upptäcker att det inte alls var roligt, men då har man i alla fall försökt!

Skribenter: Hanna Rasch, Therese Bagge, Sofia Lagerwall.

Foto: CC by Alma Ågeby

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *