Bakom Kulisserna: Dansaudition

Många ser dansare bakom sångare eller på tillställningar. Fler känner säkert till det jobb som ligger bakom att bli dansare eller musikalartist. Men hur ser det ut bakom kulisserna när en dansare söker jobb eller utbildning? Vi mötte upp med Lovisa Hägglöf, elev på skolan och dansare på fritiden.

Jag mötte upp med Lovisa i ljushallen en tidig förmiddag, på skolan vi båda spenderar det mesta av vår tid i. Som vanligt, hälsade vi och började prata om allt möjligt. Lovisa är en god vän till mig, vi lärde känna varandra just genom dansen. I danssalarna har vi gråtit, skrattat och utvecklats tillsammans med våra danskompisar. Lovisa går på Sway Dansskola i Täby Centrum och har dansat där sedan åtta år tillbaka. I början gick hon på streetdance, en lektion i veckan som sedan ökade upp till sju lektioner i veckan. Nu går hon den högsta gruppen på Sway, förberedande gruppen, och där har hon gått i två år.

Som dansare måste man ofta söka jobb och utbildningar, något som både jag och Lovisa har varit med om, och gjort tillsammans. Vi kommer in på känslan på en audition och hur en audition går till. Ofta får man på plats en nummerlapp som man sätter på tröjan, och Lovisa berättar att det oftast är jazzdans, men ibland även andra stilar såsom street och ballet. Man får göra så kallade teknik-övningar och diagonaler över golvet med en serie av steg. Sedan får man ofta lära sig en koreografi på plats, så att juryn kan se hur snabbt man tar åt sig en koreografi.

 

Det känns läskigt, jobbigt, mycket press, oroligt om jag kommer komma in någonstans…”

 

Lovisa beskriver känslan på en audition som spänt, nervöst och kul, men även att man känner sig uttittad. Lovisa förklarar hur dessa känslor gör att hon väljer att inte gå på auditions så ofta, men att hon i vår ska gå på många auditions.“Det känns läskigt, jobbigt, mycket press, oroligt om jag kommer komma in någonstans, aa typ så.“ På vissa auditions måste man förbereda en koreografi själv, för att visa upp på auditions, berättar Lovisa. Men att hon inte behövt göra det på någon audition än.

Efter studenten vill Lovisa satsa på ett jobb som dansare, något hon har velat göra under en lång tid. Under sommaren ska hon söka in till många olika eftergymnasiala dansutbildningar, och resten får framtiden avgöra…

 

….Om du vill veta mer om dans:

Olika dansskolor i Täby:

Sway Dansskola: Dansskola belägen i Täby Centrum. Här kan du ta hobbyklasser inom dans, men även söka vidare till specialgrupp om du vill satsa mer. Denna dansskola har även gym- och yogalektioner.

Stepz Dansskola: Dansskola belägen i Gribbylund. Här kan du ta hobbyklasser inom dans, men även söka vidare till specialgrupp om du vill satsa mer. Denna skola erbjuder dig även chansen till att tävla i dans.

Laisings Dansskola: Dansskola belägen vid Roslags Näsby. Här kan du ta hobbyklasser inom dans, men även söka vidare till specialgrupp om du vill satsa mer. Denna skola erbjuder dig även chansen till att tävla i dans.

 

Skribent: Annie Fischer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *