Året var 2008 och maten levererades av en cateringsfirma i uppvärmda skåp till Täby Enskilda Gymnasium. I en undersökning svarade bara elva procent av eleverna att de tyckte att maten var ‘mycket bra’. Allt detta förändrades dock hösten samma år när Tobias Bentley började på skolan.

Skolans dåvarande vd Erik Drakenberg förklarar för Svenska Dagbladet att när den utomstående matleverantören skötte skolmaten fungerade ingenting. Han berättar att han skämdes varje gång han gick ner i matsalen och såg vad som serverades. Men när Tobias Bentley började blev det förändring, och det snabbt! Redan vid slutet på samma termin var procenten av eleverna som tyckte att maten var ‘mycket bra’ uppe i 94 procent.

“Det kändes lite som att vara 18 igen och gå till sitt första jobb”

Nu, med början vid höstterminens start, är skolans kära kock Tobias Bentley tillbaka efter ett halvårs föräldraledighet. Vi står i den stora öppningen till köket, klockan är lite efter tio och personalen i köket håller på att förbereda lunchen för cirka 1000 personer. Vi frågar om Tobias om han har tid att prata en stund och han svarar ja, om det går snabbt! Bentley berättar för Tegazine att det känns bra men ovant att vara tillbaka. “Det kändes lite som att vara 18 igen och gå till sitt första jobb”. Han säger också att ledigheten efter en veckas arbete kändes avlägsen. Den största skillnaden, säger Bentley, är att det är fler elever på skolan och att det därför blir lite mer att göra. Tegazine får veta att under ledigheten var det lek med de tre små barnen, fem, fyra och två år gamla, på schemat och Tobias berättar att det var riktigt skönt. Trots att hans fru också är kock brukar det bli han själv som står bakom grytorna, tillsammans med de två sönerna som är döpta efter stjärnkockarna Gordon Ramsay och Jamie Oliver. Bentley säger att han tycker att det är viktigt att barnen kan laga mat när de blir äldre, men att det självklart inte är något måste att de blir kockar som sina föräldrar eller namnar hos elitkockarna.

“Det bästa med mitt jobb är friheten!”

Vidare berättar Bentley med ett leende att “det bästa med mitt jobb är friheten som kommer med uppdraget”. Att man får bestämma själv vad som ska serveras i skolan eftersom Täby Enkskilda Gymnasium är en friskola och därför inte behöver ta hänsyn till kommunen när det kommer till maten. Istället kan han gå helt på vad som är kul att laga eller vad eleverna är sugna på. Det, säger kocken Tobias Bentley, är roligast! Något annat som han tycker känns roligt är att så många på skolan verkar uppskatta hans mat, det är ändå därför han valde att bli just kock. Han berättar att det känns bra när man lägger ner mycket energi för att maten ska bli så bra som möjligt och sen får positiv respons. I och med att det är mycket att tänka på, så som allergier, specialkost och budget, så blir det mödan värt när allting klaffar och alla är nöjda. Det är trots allt inte helt lätt att göra tusen matgäster nöjda varje dag, säger skolkocken Tobias Bentley.

Vi tackar för intervjun och Tobias återgår till att skramla med grytor och tillaga veganska såser. Det syns på honom att han tycker om sitt jobb och vi på Tegazine börjar längta till lunch, frågan är vilken god mat det bjuds på idag?

Skribent: Johanna Sarri
Bild: Hanna Backlund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *