Storbritanniens premiärminister Theresa Mays avtalsförslag för Storbritanniens sorti ur EU har röstats ner av parlamentet, med historiskt stor majoritet. Detta gör att vi inte vet hur det kommer se ut efter 29 mars 2019, datumet då britterna har begärt utträde. Vad innebär det för gymnasieelever med drömmar om att plugga eller jobba i London?

 

I det 585 sidor långa avtal som las fram fanns det överenskommelser om hur svenskar som i dagsläget bor i Storbritannien skulle fortsätta ha samma rättigheter. Den som vill flytta dit skulle med säkerhet kunna göra det till och med december 2020. Men Mays avtalsförslag, som förhandlats fram i snart två år, röstades ner i parlamentet. Ett avtalslöst utträde, det som kallas no deal, skulle innebära stor osäkerhet för såväl företag som privatpersoner. Den svenska ambassaden i London förklarar att en EU-medborgare som vill bosätta sig i Storbritannien ska, vid en no deal, ha gjort det senast den 29 mars 2019 för att ha samma förutsättningar som under EU-medlemskap. I en artikel i SVT från januari 2017 intervjuas EU- och handelsminister Ann Linde om Brexit. Hon förutspår flertalet svårigheter.  –Framöver kommer det att bli mycket svårare att verka, studera och arbeta i Storbritannien för svenskar, säger Ann Linde.

 

Det är värt att nämna att Storbritanniens regering visar på en vilja att säkerställa rättigheter för studenter och de svenskar som bor i Storbritannien. Ändå känns läget just nu mycket osäkert. Under de kommande månaderna kan allt hända, från en ny folkomröstning om EU till ett brittiskt nyval. Det finns också en möjlighet att förhandlingarna blir förlängda, men frågan är hur troligt det är. Framtiden är kort sagt oviss.

 

Skribent: Tove Naumann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.