Böcker erbjuder en helt ny värld

Minns du hur det var att inte kunna läsa? Hur bokstäverna som förvirrande nog skulle betyda något bara såg ut som krumelurer, snirklar och andra konstigheter som var omöjliga att förstå? Minns du hur det kändes när du började förstå hur allting hängde ihop och när du fick uppenbarelsen att du verkligen kan läsa. Jag minns det nämligen tydligt.

Jag kommer ihåg när krumelurerna äntligen inte längre var bara krumelurer, utan bokstäver som skapar ord och meningar med en innebörd. Så fort jag lärde mig läsa och skriva avverkade jag bok efter bok som om det vore godis och jag skrev gärna egna små berättelser. Vid sex års ålder skrev jag min första egna berättelse om Spöket Spö som gick på fotbollsmatch med en väninna (ja jag använde ordet väninna). Det var bara den första i en lång rad häftade A4-papper med spretig handstil och teckningar gjorda med tuschpenna som följde under hela min barndom.

Den första riktiga läsupplevelsen kommer jag ihåg lika väl. Jag var nio år och det jag läste var en serie om hypnotisören Molly Moon och hennes svarta mops Petula. Precis som Molly hypnotiserade stora folkmassor i böckerna, hypnotiserade hon även mig som läsare. Jag satt flera timmar i sträck och bara läste, ville knappt gå från mitt rum för att äta middag för boken var så uppslukande. Det var som om en film spelades i mitt huvud samtidigt som jag läste och det var här någon gång som jag upptäckte tjusningen med litteraturens värld. Det var en känsla som likväl kan jämföras med magi. Ja, det kändes faktiskt magiskt.

Människor som inte läser kan omöjligt förstå hur underbart det faktiskt är att sitta med en bok i knät och låta ögonen vandra över pappret. Inte bara är det avkopplande, utan man upplever så många olika kulturer, livsöden och övernaturliga saker endast genom att sitta stilla. Det som är så underbart med just böcker är att genom dessa är det fullt möjligt att åka på både tidsresor, till rymden, andra sidan jorden eller vara någon helt annan för en stund utan att du egentligen fysiskt rör på dig. Det är inte bara så att man upplever saker i litteraturen, utan det kan lika gärna vara ett sätt för läsaren att få glömma sina egna bekymmer för en stund och hoppa in i en annans liv. Litteraturen berikar med andra ord ens eget liv med händelser och kulturer och förståelse för andra människor.

De som inte läser böcker missar något underbart. Det är bara att upptäcka, njuta och läsa så har du hela världen framför dig. Att läsa är att resa, och detta är inte bara en åsikt utan det är ett faktum. Resorna må hända i boken och inte i det verkliga livet, men varför i hela världen skulle det betyda att det inte är på riktigt?

 

Skribent: Vendela Björnsdotter

Foto: ©Vendela Björnsdotter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *