Sydafrika – bungy jump och safari

Sydafrika och Kapstaden beskrivs ofta som det ultimata resmålet – vita stränder, välkomnande befolkning, mysiga områden samt god och billig mat. Efter en 24 timmars resa på självaste julafton spenderade jag och min familj två veckor i landet, resandes utmed den södra kusten. Baserat på våra upplevelser och erfarenheter har jag härmed skapat en miniguide med tips och tricks – Tegazine upptäcker Sydafrika!

 

Kapstaden

Första veckan spenderade vi i Sydafrikas näst största stad, även kallat The mother city. Stadskärnan består av ett ombyggt hamnområde – V&A Waterfront. Här finns shoppingcenter, mysiga fiskrestauranger och marknader och till och med ett parisehjul. Men framförallt finns det mycket folk. Står man däremot ut med att trängas lite har man en fantastisk utsikt över Taffelberget som omsluter hela staden.

Bo kaap

Ett stenkast från Waterfront och folkmassorna finner du lugnet i detta färgglada kvarter. Alla hus är målade i pastellfärger och borsett från att det är fint att titta på fungerar husväggarna otroligt bra som fotobakgrund. Instagram material!

Table mountain

Om du inte kan få nog av det mäktiga Taffelberget går det ständigt röda citysightseeingbussar till bergets fot, där det i sin tur finns en kabinlift som tar dig hela vägen upp till toppen. Där väntar dig en nationalpark utan dess like. Trots en höjd på ungefär 1050 meter finns det gott om växtlighet i det gamla stenlandskapet. Du kan förvänta dig att se ett antal ödlor i olika storlekar och färger. Om du har tur kan du även se ett av landets karaktaristika djur, det vill säga det gulliga marsvinsliknande djuret som kallas för Dassie. Jag rekommenderar att åka upp på berget under morgonen eller kvällen, för att slippa köerna som kan bli uppåt 2 timmar långa!

Safari

En resa till Sydafrika är inte komplett utan ett safaribesök! I de flesta av landets många nationalparker erbjuds safari med mycket kunniga och trevliga guider! Att åka runt i det kulliga landskapet som sträckte sig över flera tusen kvadratmeter i en liten safaribil och få se djuren i sin sanna natur på så nära håll slår alla djurparker med hästlängder! Det är bra att boka i förväg för att slippa vänta då intresset bland både turister och lokalbefolkningen.

Bungy jump

Sista dagen av vår resa slog vi på stort och begav oss iväg mot Bloukrans bridge som sträcker sig 216 meter över Bloukrans river. Från denna bro kastade jag och min syster efter många om och men ut mot vad som hade varit en säker död, om det inte hade varit för bungylinan som satt fast i våra fötter. Det var en helt obeskrivlig upplevelse att falla fritt i 5 sekunder med huvudet först och jag rekommenderar det varmt för alla som gillar adrenalin. Dock inget för den höjdrädde!

 

Allt i allo var det en fantastisk resa och jag skulle inte tveka att göra om den! Naturen och miljön slutade aldrig att imponera och som utlovat var befolkningen otroligt vänliga och hjälpsamma. Mitt huvudsakliga tips är att åka på många utflykter för att komma ifrån stadskärnan då man lätt blir trött av folkmassorna. Även vägen till utflykterna är en upplevelse i sig, det är bara att luta sig tillbaka och beskåda de fina djuren, växterna och bergen. Att man även får en skön bränna är bara ett plus i kanten!

 

Fotograf och skribent: Tove Loheman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *