Debatt: Låt musten flöda året om

“Man får inte dricka julmust eller lyssna på julmusik förrän i december”. Detta är en åsikt jag mött ett flertal gånger denna ljumma höst. Trots detta verkar efterfrågan så stor att julens söta dryck finns i butiker redan i september. Situationen är inte hållbar och jag finner endast en lösning på detta dilemma. Fria julmusten, it’s a must.

Julmusten introducerades till de svenska stugorna i början på 1900-talet. Den magiska drycken föddes då Robert & Harry Roberts ville skapa ett alternativ till öl & brännvin. Efter att Harry hade studerat i Berlin började han experimentera med ett recept för en svensk läskedryck, läsk hade tidigare varit något som sågs som exotiskt och som endast fanns nere på kontinenten. Detta experiment resulterade i en milstolpe i svensk dryckeshistoria – julmusten var född, den första svenska läsken. Vi har alla far & son Roberts att tacka för detta.

Det dröjde dock till 30-talet innan prefixet jul lades till på musten, det var här normerna började sättas över när det svarta guldet fick förtäras. Påskmust introducerades även den och Sverige hade nu fått en dryck som var lika självklar som köttbullar vid de annars så beiga släktträffarna.

Varje år dricker Sverige 40 miljoner liter must, varav 30 miljoner är betecknat som julmust. glöggen Tidigare och tidigare har julmusten tagit sitt kliv in i affärerna vilket har gjort att fundamentalister börjat sätta upp osynliga regler när man får dricka årets första must. När jag drack min första julmust i oktober dröjde det inte länge innan attacken kom – “är det inte lite tidigt för julmust?”. Jag fnös och svarade; “julmust säger du, must säger jag. För musten är då endast inte en dryck för julen, det är en dryck att leva och dö med. En dryck att liknas med det du kallar Coca-Cola och sent skall syndaren vakna som håller sig till att endast utnyttja den exceptionella dryck som är julmust ett fåtal veckor om året. Viva la revolucion!” (fritt citerat ur minnet).

I år gick det att hitta must så tidigt som i september, som den mustälskare jag är var detta välkommet. Vad är då problemet?
Jag ser inte problem, jag ser möjligheter. Tiden är kommen, och som jag har väntat, det är är dags för musten att lämna prefixet bakom sig och bli den nationaldryck den förtjänar att vara, året runt. Det är dags för förändring.

Ni må tycka att jag är en drömmare, men jag är inte den enda. Jag vet att ni finns där ute mustälskare, och jag vet att den kärleken varar förevigt – inte bara under jul och påsk. Jul och påsk är endast förstavelser som bildar en mur mellan en regnig julidag med färglös Coca-Cola och idyllen. Den idyll som är en varm sommardag med en svalkande must i handen.

2007 lanserade Apotekarnes en “sommarmust” lagom till midsommar, den fick inte önskvärd effekt och nästa sommar var Sverige samma tråkiga land under Coca-Cola-imperiet igen. Då är det väl bevisat, efterfrågan finns inte. Det som gör att denna fråga är mer komplex än trivial fakta  är att den lanserades som just sommarmust. Denna tro att must inte kan stå på egna ben utan måste ha någon löjlig specifikation när man får avnjuta den är idioti, idioti! Att efterfrågan finns efter julmust så tidigt som i september är bevis nog för att det är musten vi vill åt, inte julen!

Låt musten stå på egna ben och ta ett kliv in i folksjälen 365 dagar om året. Låt den trösta dig när du känner dig svag, låt den vara segerns sötma, låt den bota din tristess – låt musten flöda!

Skribent: Axel Franzén
Foto: ‘cyclonebill’, CC BY-SA, Wikimedia Commons

6 comments

  1. Adam

    HAHaha! Underbart! Alldeles underbart! Instämmer med varje bokstav. Musten måste ut till folket och det är snabbt. Mustens dag borde krönas! No shave for the must! Tuta för musten! Revolutionen är nära, Göra er redo kära muster, snart är vår tid kommen!

  2. Olivia Blomgren

    Tycker det är onödigt att de börjar sälja musten så tidigt. Personligen känner jag inte mpnga som dricker must i september, och inte heller i oktober. Det skulle räcka med november, tycker jag. Musten hör till julen och påsken och den skulle förlora den betydelsen om den såldes året runt. Annars, väldigt bra skrivet Axel!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *