Varje dag uppmuntras vi fira eller uppmärksamma allt från maträtter till minoritetsgrupper. Hemsidan temadagar.se uppger att i deras kalender finns 700 temadagar med i år. En av de mer välkända och populära dagarna är kanelbullens dag, som sedan år 1999 firas den fjärde oktober. Kanelbullen är ett uppskattat bakverk som går att finna på de flesta caféer. Vi har pratat med Maja Westlund, som tog hem andraplatsen i SM för Unga bagare 2018, för att ta reda på hur man bakar den perfekta kanelbullen.

Maja är utbildad bagare och konditor på yrkeshögskolan i Kristianstad och ska nästa år tävla med det Svenska Juniorbagarlandslaget i VM för Unga Bagare. Hon om någon borde ju ha koll på det här med kanelbullar. Vi träffar Maja på på Bullar & Bröd, ett stenugnsbageri på Valhallavägen, där hon jobbar till vardags. När vi öppnar dörren till bageriet möts vi av en varm och lyxig doft av nybakat bröd och söta bakelser. Lokalen är industriellt och trendigt inredd och förutom klassiska smörgåsar och fikabröd finns en avokadomacka och flertalet veganska godbitar på menyn. Maja tar en paus från morgonens arbete för att svara på våra frågor inför kanelbullens dag, som i år infaller på en torsdag.

 

Enligt Maja så bakas den perfekta kanelbullen med en stor mängd kardemumma i degen och mycket smörfyllning. Den ska gräddas ljust så att den inte blir torr. “En kanelbulle ska vara krämig i mitten” säger Maja och ler. Bageriet ska även leverera bullar till deras lokal i Hornsberg, därför är det mycket att göra inför torsdagen. Hon förväntar sig att de kommer sälja i alla fall 2000 kanelbullar sammanlagt i de båda bagerierna. Likväl det är svårt att med säkerhet beräkna försäljningen i förväg, så Maja säger att hon och hennes kollegor kommer fortsätta baka och sälja ända fram till stängning.

 

Semlan har de senaste åren tolkats på många olika sätt. Den mest kända nymodigheten kanske är Tössebageriets semmelwrap, skapad av Mattias Ljungberg. Kanelbullen emellertid, som är så central i den svenska fikakulturen, är statisk i sin traditionella form. Vi frågar Maja om hon har några idéer om varför vi älskar kanelbullen så mycket, precis som den är. Hon tror att kanelbullen kanske är för helig att experimentera med. Det är tradition, en kanelbulle ska vara en kanelbulle. “Ibland kommer folk in och frågar om de olika bakverken vi har och tycker att det är spännande med allt nytt, men det slutar alltid med att de ändå tar en bulle” berättar Maja.

 

Vi älskar kanelbullen för dess söta, kryddiga smak och för dess trygga självklarhet i våra hjärtan. Oavsett om det är den fjärde oktober eller inte tycker vi på Tegazine att det är värt att unna sig en riktigt god bulle ibland, för att råda bot på höstkylan och mörkret. Avslutningsvis kan ni elever på TEG glädjas lite särskilt, då Bistro Bently hintar om att lunchen kanske får en extra trevlig final på torsdag…

 

Skribent: Tove Naumann

Foto: Tove Naumann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.