Den ultimata poddlistan!

Nu när januarimörket nalkas, buss- och tågresorna tar en genom ett kolsvart Stockholm och ögonlocken känns som bly på morgonlektionen, så är det mycket som känns tungt. Morgontrötta elever släpar sig upp för trapporna och genom korridorerna mot de första proven för terminen med stora kaffetermosar och filtar lindade runt kroppen, och gör allt för att känna någon sorts myskänsla under denna tärande period.

Därför, för att på något annat sätt än att ständigt fylla på koffein-depån, kommer här ett skepp lastat med mysiga, intressanta, spännande och riktigt bra poddtips till er, utan inbördes ordning!

 

Fredagspodden, Hanna och Amanda

Släpps på: fredagar (surprise)

Fredagspodden är den ultimata podden för dig som älskar tjejbabbel om allt mellan himmel och jord. Hanna Widell och Amanda Schulman diskuterar allt från ytliga modetrender, vinsmaker (deras egna vin ”perfect day” nämns frekvent kan jag säga!) och den ultimata kashmirtröjan, till hur deras barndom format dom, psykisk ohälsa och panikångest. Inget ämne går orört förbi. Med risk för att ibland bli lite väl ytligt, så är det mysigt att ha i öronen på bussresan på väg till skolan, eller som bakgrundsljud på pluggtimmarna en tisdagskväll. Funkar bra morgon som kväll, intresserad som ointresserad. Alltid ett säkert kort om man inte vet vad man vill lyssna på!

 

Alex och Sigge

Släpps på: fredagar

Alex och Sigge är kanske en utav Sveriges mest kända podd-duos, med ca 300 000 lyssnare i veckan, och med all rätta! Med ett fokus på personliga erfarenheter, anekdoter och vardagstankar (som lätt utvecklas till ett långt segment om livet och dess mening) så är det inte konstigt att Alex och Sigges podcast är en utav de mest lyssnade på. Genom att blanda komedi med allvar, så resulterar podden i ett väldigt varierat innehåll och erbjuder skratt varvat med gråt, och med sina skilda personligheter så skapas lätt diskussioner att snabbt förlora sig i.

 

Serial säsong 1

Säsong 2 släpps på: torsdagar

Om poddar om livets alla händelser inte intresserar dig, och du vill ha något lite svårare och djupare, så är podcasten Serial någonting för dig! Serial är en amerikansk podcast för dig som ÄLSKAR att grotta ner dig i saker. Just denna podcast handlar om ett mord på tonåringen Hae Min Leesom skedde 1999, och under de 12 avsnitten som podcasten pågår så utreds mordet, bit för bit. Sarah Koenig, journalisten och själva “poddaren”, dissekerar mordet så mycket som hon kan, för att försöka komma underfund med om Adnan Syed, den åtalade, verkligen är skyldig eller inte. Den är SJUKLIGT spännande, och därmed ett stort tips för den som är brott och straff intresserad. Nu har även säsong 2 börjat sändas!

 

P3 Dokumentär

Släpps: lite sporadiskt, men oftast med några dagars mellanrum.

För den samhällsinsatta, men som kanske inte vill kämpa sig igenom 12 komplicerade avsnitt om ett och samma mord. P3 dokumentär är ca 1 timmes långa avsnitt om brott, händelser och saker som på något sätt format vårt samhälle genom åren. Det är spännande, informerande och upplysande, och ett perfekt sätt att bli allmänbildad på när man är på väg till skolan. 

 

Flora och Frida

Släpps: varannan söndag

För er som är trötta på lite äldre män som sitter och diskuterar samhället och deras syn på livet (no offense Alex & Sigge), så är dessa tjejer som en frisk fläkt. Bloggarna Flora Wiström och Frida Vega Salomonsson släpper varannan vecka tema-poddar som rör ämnen som för vissa äldre är lite tabu, exempelvis sex, feminism och att man faktiskt KAN jobba med att blogga (till många vuxnas förvånelse). Beskrivningen på iTunes ,tycker jag personligen, sammanfattar podden mycket bra, och är följande; Flora Wiström och Frida Vega Salomonsson är internet queens från Stockholm. I den här podden pratar dom om ämnen som bränns. Från kroppsbehåring och första ligget, till vänskapsvånda och Den Stora Kärleken.

 

Julia Frej Unplugged

Släpps på: onsdagar

Julia Frej Unplugged är den perfekta podden att ha spelades i bakgrunden under dina långa pluggsessioner om kvällarna! Podden består utav Julia Frej som veckovis bjuder in artister, musiker eller “entertainers” för att i varje podd diskutera musik kring ett givet ämne. Sätt på denna podd i vardagsrumshögtalarna, och jag lovar, det känns som ett par kompisar sitter i soffan och har lite “softa jam-sessions” medan du sitter där och tragglar andragradsekvationer. Avslappat och ärligt är två ord som beskriver podden väldigt bra, TIPS!

 

Övriga tips:

Filip och Fredrik

Värvet

Tillslut kommer nån att skratta

Pojkdrömmar

Måndagspepp

 

Skribent: Julia Edholm

Bild: Logotyper från respektive podd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *