DET ÄR BARA DU SOM SKA AVGÖRA HUR DU LEVER. INGEN ANNAN.

Den 28 september är den internationella dagen för avkriminalisering av abort.  En dag som av förklarliga skäl inte får någon större uppmärksamhet i Sverige. I vårt land har ju flickor och kvinnor har haft tillgång till fri, säker och laglig abort i över 40 år nu. Men över 40 procent av världens kvinnor lever i länder där abort är förbjudet, begränsad eller inte tillgängligt. Man behöver inte leta länge för att hitta hårresande exempel. 

– av Katarina Bergehed, Amnesty Sveriges expert på kvinnorättsfrågor

Premiären för Amnestyföreningen i Tegazine blir lägligt nog idag, den 28:e september, då det är abortdagen. Irland är det enda landet i Europa – förutom Andorra, Malta och San Marino – som förbjuder kvinnor att få abort om de blivit gravida i samband med våldtäkt eller incest. Inte heller om kvinnans hälsa står på spel kan hon få tillgång till laglig abort.

Bara om det finns en ”verklig och substantiell risk” för att kvinnans ska dö är det tillåtet att utföra abort. Men lagen är otydlig och läkare som Amnesty intervjuat menar att lagen skadar kvinnor och sätter deras liv på spel. Eftersom sjukvårdspersonal riskerar fängelsestraff om de utför aborter som inte sanktioneras i lagen så finns det risk för att man väntar för länge med att utföra det ingrepp som krävs. Det har kostat kvinnor livet.

TEG Amnesty anser att abort ska ses som en mänsklig rättighet, det är min kropp och mina rättigheter. Skriv under för avkriminalisering av abort i Irland. Petitionen finns på webbplatsen Min kropp mina rättigheter (http://minkropp.amnesty.se/irland)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *