Dressyrdagar på Friends Arena

I helgen tog ridsporten över Friends Arena. Det visades allt från internationell hoppning med världseliten till frihetsdressyr och julshow. Det som dock fångade mitt intresse mest var dressyren. Det visades dressyr hela helgen och jag hade förmånen att vara där fredag och söndag för att bevittna sveriges nuvarande och kommande elit inom disciplinen. Dressyr för det otränade ögat ser inte mycket ut för världen, men för den insatta publiken är det samspel och tillit i en otrolig dans.

Hur går det till?
Dressyr går ut på att rida ett dressyrprogram med olika många moment där varje moment betygsätts från 0-10 av en eller flera kvalificerade domare. Sedan räknar man ihop poängen man har belönats med och delar summan med maxpoängen för det specifika programmet och får då ut en procent. Man kan högst få 100% och närmast den procenten vinner. Man tävlar också olika klasser (program) beroende på vilken nivå man ligger på. De allra enklaste programmen kallas för Lätt och sedan en bokstav från C-A, Lätt C är alltså ett av de lättaste program man kan tävla, sedan kommer Lätt B och Lätt A. Efter Lätt-programmen kommer kommer Medelsvår, och även där sätter man bokstäver från C-A på samma sätt. Även Prix St. George räknas som medelsvår. Efter dessa program kommer Intermediaire I & II och efter det kommer Grand Prix-programmen som är allra svårast.        

Fredag: Fredagen gick i unghästens och de unga ryttarnas tecken. Sveriges bästa unghästar fick göra upp i åldreskatigoriserade finaler. De yngsta hästarna kvalar in till denna cup genom att ha deltagit i Falsterbo Scandinavian Open och/eller Breeders Trophy på Flyinge. De bästa ekipagen därifrån tävlar i Champion Of The Winners inne på Friends Arena. Bland de unga hästarna 5-6 år i dressyr var vinnaren Ebba von Essen med 5-åringen Macacho som segrade överlägset på 87,000% med mycket fina lovord från OS-profilerna Patrik Kittel och Carl Hester. Finalen i Lövsta Future Challenge avgjordes också på fredagen. De fyra bästa ekipage i kategorierna U25 och Unga Hästar (hästar upp till 11 år) red U25 FEI Grand Prix i finalen och bland U25 196992ekipagen red Mathilde Hannell hem segern på sitt svarta sto Deela Mae. Hanell var även med och tog U25 EM-brons i lag i somras tillsammans med Sanna Nilsson som knep andraplatsen i klassen med den säkra hästen Lennox. Bland de Unga Hästarna dansade OS-ryttaren Minna Telde och hästen Isac hem guldet i ett nästintill felfritt dressyrprogram. Telde berättade innan start att hästen kunde vara lite “spooky”, något som publiken inte fick bevittna när de flög fram över banan mot vinsten. Nästa klass var Dressage Power Future Stars där hästar 7-9 år går både fredag och lördag för att avgöra vem som är bäst. Emilie Nyreröd och Manuel som vunnit samtliga starter i denna klass under året fick se sig besegrade av Malin Rinné och Qurinell i en FEI Prix St. George efter en kostsam miss i ett galoppombyte. 

Lördag: Dressage Power Future Stars finalen avgjordes i en kür, alltså ett egetkomponerat program till musik. Återigen fick Emilie Nyreröd och Manuel rida ärevarv i skuggan av Malin Rinné och Qurinell som i küren segrade på 72,600%. Denna lördagsförmiddag innehöll även en helt ny internationell klass kallad Top Stars, en cup som rids både lördag och söndag. Patrik Kittel står bakom konceptet som vill locka världseliten till Friends Arena. Det var ett litet startfält med endast 9 startande, däribland stora namn som Kittel själv, Tinne Vilhelmson Silfvén, tyska världsettan Isabell Werth och lagkompisen Jessica von Bredow-Werndl. De red en femstjärnig Grand Prix där Isabell Werth och Don Johnson fixade en mycket fin ritt där de slog till med hela 78,1STOCKHOLM 20161126 Patrik Kittel på hästen Deja under dressyrens Grand Prix final under Sweden International Horse Show i Friends Arena i Solna. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 1005080% och alla fem dömande domare hade ekipaget på förstaplatsen. Lite mer oense var de om Patrik Kittel och det vackra stoet Deja som kom på en andraplats med 75,820%. Tre av de fem domarna ville ha Kittel på en andraplats medan de två andra ville se honom på en tredje respektive femte plats. Tredje placeringen gick till den danska dressyrdrottningen Cathrine Dufour och det röda stoet Atteruppgaards Cassidy. Endast 24 år gammal red detta lovande ekipage ihop 75,640% i denna femstjärniga Grand Prix. Resterande svenskar Tinne Vilhelmson Silfvén – Paridon Magi, Rose Mathisen – Zuidenwind 1187 och Mads Hendeliowitz – Jimmie Choo Seq kom på sjätte, sjunde respektive nionde plats.

Söndag: På söndagen var det ponnyernas tur att tävla och Top Stars-cupen skulle avgöras, båda i kürprogram. Fyra stycken ponnier i kategori D med ryttare upp till 16 år har kvalat in att rida finalen på Friend Arena. Ekipagen var Zelma Björk – Maine, Linnéa Holmgren – Fleuramo’s Justin, Cecilia Bergåkra Berglund – Inspi(red) Justice RP 185 och Clara Egholm Hebsgaard – Extrem. Först ut var Zelma Björk på fuxen Maine. De gjorde ett mycket stabilt program utan några större missar och belönades med 72,850%. Nästa ut var Linnéa Holmgren, som ingår i ponnylandslagets spetstrupp, som också gjorde en fin runda. Lite spänt i traven men mycket fin ridning, tyckte Pether Markne (A-tränare i dressyr) som kommenterade klassen. Resultatet blev 74,100%. Näst på tur var Cecilia Bergåkra Berglund som hade en häst med spänstig, och tyvärr lite spänd, skritt men mycket fina galoppökningar. Sista uppridningen mot domaren släppte Cecilia ena handen för att vifta igång publiken, vilket hon fick snabb respons på med221b41f64822b51b551aacd9d38debc3 applåder och jubel. Trots detta hamnade hon endast på 69,825% och hamnade på fjärde plats av de fyra tävlande. Sist men inte minst ut var Clara på sin fina Extrem. Clara ingår också i ponnylandslagets spetstrupp och tog år 2015 SM-guld med sin ponny. Hon visade upp ett mycket svårt program där hon tog ut svängarna mycket och visade vilken skicklig ryttare hon är. Det var en mycket känslosam ritt då Clara och Extrem gjorde sin sista tävling som danspartners innan han säljs vidare till nästa ryttare. Efter sista halten drog klara ner hjälmen för att dölja tårarna för publiken. Trots mycket känslor och ett svårt program slog hon till med hela 74,450% och vann hela klassen! Top Stars klassen avgjordes efter ponnyküren och ryttarna visade upp en högklassig ridning och mycket genomtänkta program med pampig musik. Isabell Werth och Don Johnson visade oslagbara igen genom att vinna denna dag också, vilket ledde till en total vinst i cupen. Patrik Kittel och Deja dansade hem både en andraplats i klassen men också i cupen efter ett magiskt program med jubel som nästan lyfte taket på Friends.

Skribent: Cornelia Olsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *