En docka med en stark krydda underhållning

Har du någon gång skrattat sådär genuint framför en TV-serie på youtube? Har du då kanske också  kunnat relatera dig själv i fiktiva karaktärer? Eller har du någon gång blivit någorlunda beroende av att se ett avsnitt om och om och om igen? Det har iallafall jag, i en av de bästa TV-serierna som gjorts.

År 2007 släpptes humorserien Kjell på ZTV. TV-serien gjorde omgående succe. Kjell är namnet på en docka som spelas av Björn Carlberg vars CV är fullproppad av framgångar i mediebranschen. I serien får vi följa de tre huvudkaraktärerna Birgitta, Peter och Kjell givetvis. Birgitta (Kjells mor) beskrivs som en irriterande kärring enligt många, men också som en kedjerökande trav-älskare. Travets följder har gjort henne till en spelmissbrukare. Peter – Birgittas stora “kärlek” – skildras som att vara en uppspänd och upptagen karaktär som lider av förföljelsemani från imaginära förföljare. Utöver undercover-företeelsen bär han alltid hockeytränarpolo-tröja på sig och uppger sig vara just en hockeytränare. Birgittas och Peters kärleksförbindelse är så långt ifrån ett stabilt förhållande man kan komma. Huvudkaraktären Kjell är däremot raka motsatsen till de ovannämnda karaktärerna. Kjell är arbetslös och bor i förorten Bagarmossen. Trots misslyckandet i livet (blir även bostadslös i säsong 2) ser han alltid livet på den ljusa sidan. Han tar alltid dagarna som de kommer. När han inte går runt och pratar med främlingar och försöker fördriva tiden, brukar han filosofera och man får då följa hans inre monologer och dialoger.

Skulle jag återberätta allt jag älskar med serien, skulle det förmodligen bli en bok i konkurrens med Bibeln i en tävling om vilken bok som är tjockast. Men skämt åsido, det finns så mycket att säga om allt kring Kjell-hysterin. En sak är väldigt säker: Björn Carlberg, tillsammans med Daniel Eskils har gjort ett fantastiskt jobb. Att en och samma person (Carlberg) gör tre olika vitt skilda röster till tre karaktärer är oerhört imponerande. Men det är inte bara rösterna som är grymt beundrandsvärda och onekligen komiska, det är även det att de fångar alla olika målgrupperna i samhället ur olika perspektiv. Medan småbarnen å ena sidan tycker dockorna är allmänt underhållande och gör roliga ljud, tycker tonåringar och äldre å andra sidan att seriens innehåll och det enkla språket, de relaterade beteendena, citaten samt detaljerna lyfter fram storyn på ett komiskt sätt. Men kanske det absolut bästa är hela stilen och beteendena från karaktärerna som sticker ut. Tillexempel att kunna känna igen sig när Kjell sitter på tåget och pratar högt om vardagliga tankar, som man just skulle tänkt i samma situation. Även när Birgitta kämpar sig helt slut på joggingturen just för att hon är otränad och röker. Eller att Kjell och Birgitta lika gärna skulle kunna vara två personer man kan möta slumpmässigt på stan (Peter också, men förmodligen svårare att upptäcka eftersom han besitter en väldigt unik personlighet). Alla de trovärdiga och verkliga situationerna är som att säcken knyts ihop av ren genialitet.

Nu efter två säsonger (den senaste säsongen släpptes 2009) är suktan efter att en ytterligare tredje säsong ska produceras enorm, framförallt bland Kjell-fansen. Tanken att lansera säsong 3 har legat i luften sedan fyra år tillbaka.

Men den stora frågan är: När ska säsong 3 visas hemma i TV-sofforna? Under fyra år av väntan har bombardemang av mail, youtube- och facebookinlägg stormat in dagligen. Kjell-producenterna har legat i förhandling med SVT och TV4 sedan flera år tillbaka. Men eftersom de är otroligt sega med att komma till ett beslut om en fortsättning av nästa säsong, finns det idag ett förslag från fansen i Kjell-kanalen att själva producera säsong 3 tillsammans. Nu håller vi tummarna för att få denna dröm att bli en verklighet så småningom.

Axplock av citat ur TV-serien:

“Det kan ju passera någon jag känner”

“Steffe! näe…näe det var inte Steffe”

“Hallå, tjena…jag har plankat”

“Jag tänker baske mig låta honom ringa ett tag”

“Det var ett jävla oväsen på kristus idag”

“Sablar, det där var ju en hyrbil”

“Det blir inget dopp i grytan för dig framöver”

För att förstå ovanstående citat krävs att du tittar på avsnitten, och redan här nedan kan du se första avsnittet av säsong 1. Njut!

Kjell S01E01

(Varning: Beroendeframkallande för de som förstår humorn)

Skribent: Jesper Englund

Foto: Oskarlin CC, BY, SA (Wikimedia Commons)

 

6 comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *