EU bjuder 18-åringar på tågluff

Gratis interrailkort till Europas ungdomar? Detta är något kan bli sanning under 2018.

 

Livet efter studenten är nog något som korsar alla gymnasieelevers tankar nu och då. En dröm som många har är att få åka ut och resa, och att tågluffa är ett relativt billigt och populärt alternativ. Interrailkortet låter dig resa med de allra flesta tåglinjer i Europa och ger dig möjlighet att upptäcka nya platser och kulturer på ett lite annorlunda sätt. Redan 2016 kom ett förslag upp i EU, framlagt av den tyske ledamoten Manfred Weber, om att alla ungdomar i unionen skulle få ett gratis interrailkort på sin 18-årsdag. Detta påstod han skulle ha en positiv inverkan på såväl miljö som mångfald men förslaget fick kritik då det ansågs vara alldeles för kostsamt.

 

Detta är dock helt klart något som återigen är uppe för diskussion. I årets EU-budget har medlemsländerna och parlamentet avsatt motsvarande runt 118 miljoner kronor för ett försöksprojekt, där ett idag okänt antal ungdomar ska få möjlighet till att tågluffa genom Europa med hjälp av ett gratis interrailkort. Hur dessa ungdomar ska väljas ut är i dagsläget oklart, men EU utlovar fler detaljer i frågan i slutet av mars

 

Projektet förväntas fortgå även under 2019 och 2020, så ge inte upp hoppet kära ettor och tvåor! Efter studenten kanske ni också ges möjligheten att kasta er på första bästa tåg och bo på sunkiga vandrarhem. Vi på Tegazine håller tummarna.

 

Skribent: Tove Naumann

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *