Fantastiskt budskap i Hitta Doris

 

Den 26 augusti i år hade den efterlängtade efterföljaren till Hitta Nemo premiär i Sverige. Självklart var vi några från redaktionen som var tvungna att se denna film, bedöma vad vi tyckte om den och om den verkligen var så bra som vi hade förväntat oss. Här kommer nu vår upplevelse om filmen Hitta Doris.

För 13 år sedan kom filmen Hitta Nemo ut där vi fick träffa clownfisken Nemo som fångas av en dykare och hamnar i ett akvarium på en tandläkarmottagning i Sydney. Nemos ensamstående pappa Marvin ger sig i väg genom Stilla havet för att rädda sin son. Marvin träffar många nya vänner på sin väg genom havet, bland annat hajar, maneter, sköldpaddor och så klart den väldigt glömska fisken Doris. Filmen vann en Oscar för bästa animerade film och är fortfarande den mest sålda dvd:n någonsin.

Nu är de populära fiskarna tillbaka igen då vi får följa Doris ut på en äventyrsresa där hon försöker att hitta sin familj med hjälp får sina vänner Marvin och Nemo.

Nu undrar ni förstås om den nya filmen om Doris var värd att vänta på i 13 år. Detta kastade sig tre personer från redaktionen in sig i för att ta reda på. Självklart med popcorn och läsk vid var sin sida för att fullborda biobesöket samt upplevelsen av filmen till det maximala.

Det första vi noterade i filmen var rösten till Doris som är Ellen Degerers. Hon passade in med sin röst perfekt till karaktären och höjde filmupplevelsen i hög grad.

Filmens koncept är sig mycket lik till den första filmen, vilket kan noteras redan i titeln med namnet Hitta Doris likt Hitta Nemo. Filmens innehåll är även den sig lik till den första filmen då huvudkaraktärerna nu ska ge sig ut i det öppna havet igen för att leta efter någon. Doris kan även minnas en typ av “adress” i den nya filmen nämligen “Juvelen i Morgonbukten Kalifornien” precis som hon kom ihåg adressen i den första filmen “P Sherman, 42 Wallaby way, Sydney”. Karaktärerna får även i denna film hjälp av andra djur som de stötter på på vägen, allt ifrån en skojig bläckfisk till några buffliga sjölejon.

Någonting som är så otroligt viktigt med denna film, det viktigaste budskapet av dem alla är vad det visar för innebörd för barnen. Budskapet visar barnen att är den virriga Doris, en funktionshindrad fisk, kan precis som de andra fiskarna åstadkomma det hon vill trots sitt funktionhinder som hon lever med. Filmen visar att funktionshindrade fiskar (barn) är precis lika viktiga i havet (världen) som vilken annan fisk (barn) som helst.

Filmen är i sin helhet vackert skapad med välskapande animeringar samt väl anpassade röster till karaktärerna och självklart de fina budskapen som den förmedlar. Filmens budskap lyser fram på ett takfullt sätt – att även Doris kan lyckas lika bra som de andra fiskarna i havet även fast hon kanske måste jobba lite hårdare! Därav får denna efterlänktade film 5 av 5 trynen av oss som har sett filmen från redaktionen här på Tegazine.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-18-kl-13-49-18

Skribent: Hanna Nilsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *