Favoriträtternas egna dag!

Det finns många olika maträtter som har fått sig en egen dag för att få lite egen uppmärksamhet. Några av dem känns kanske lite överdrivet att de har fått en egen dag men de flest vill man ju faktiskt fira. Nedan berättar jag om tre dagar där ett bakverk eller ett snacks har fått lite extra uppmärksamhet. Jag berättar även vad som innebär med just denna dag. Du får bakgrundsfakta samt även tips på hur med detta bakverk eller snacks kan imponera lite extra på någon speciell du tycker om!…

Fettisdagen
Idag den 28 februari är det semmeldagen som är väldigt populär att fira i Sverige. Denna goda bakelse är hyllad över hela Sverige och är bland annat något som folk kan känna ett stort sug efter när det börjar närma sig “semmeltiderna”, nästan samma sug som man kan börja känna efter julskinka och pepparkakor när det börjar nalkas mot jul. Men var kommer denna bakelse ifrån? Varför är den så viktigt för oss i början på det nya året, varje år?

Fettisdagen är en kristen tradition som infaller 47 dagar före påsk. I och med att det är just 47 dagar före påsk så har dagen inte ett fast datum men kan infalla som tidigast den 3 februari och senast den 9 mars. “Fettisdagen” har fått sitt namn från all “fet” mat man äter efter fastan och tisdag då dagen alltid infaller på en tisdag.

Imponera – tipset!
Inget slår ju hembakade semlor, men vem har tid att stå och baka det? Varsomhelst, på vilket café eller vilken ica som helst kan du hitta färdiga semlor, problemet fixat – lätt som en plätt! Men om du vill impa lite på någon och säga att du har “fixat” semlorna på egen hand (det behöver ju inte betyda att du har bakat den själv) så kan du fuska dig fram på ett enkelt sätt!

Du behöver:
Semmelbullar (kan köpas i vilken matbutik som helst)
Mandelmassa
Mjölk
Grädde
Florsocker

Gör så här:
Gröp ur lite ur mitten av semmelbullar och mixa tillsammans med mandelmassan samt lite lite mjölk. Vispa grädden och fyll bullen med mandelmassan. Klicka eller spritsa på grädden över mandelmassan på med toppen och pudra med lite florsocker för att imponera lite extra.

Servera, ät och njut!

 

Ostbåge dagen:

Ostbågar, Ostkrokar, Cheez doodles… Ja, vad vi nu väljer att kalla dem så kan jag med glädje berätta om att dessa mumsiga snacks har sig en alldeles egen dag – nu på söndag den 5 mars! Dessa små filurer skulle jag säga är lite som lakrits, antingen så gillar man dem eller så gillar man dem inte. Oavsett så ska dagen firas med massor av ostbågar.

Ostbågar uppfanns på 1950-talet av ett företag i New York. Bolaget “Old London Wasa” som skapades för att expandera den svenska marknaden för snacks, tog ostbågen till Sverige. 1968 lanserade företaget Old London Wasa cheez doodles på den svenska marknaden, detta företag heter numera OLW.

Snackset kallades då för cheez doodles som de även gör i dag i USA. I Storbritannien kallas de för cheese puffs, i Norge för ostepop och i Danmark för osterejer. I Sverige kallas de oftast för ostbågar. För det är ju just vad det är. En båge som smakar ost. Men vad finns det för varianter av denna ost smakade båge då? Bågen finns idag i olika former, bland annat som cheez ballz med nacho smak, som cheez cruncherz som är en lite knapriga variant av ostbågen och som även finns med en liten het chili smak.

Imponera – tipset!
Vad kan vi då göra med dessa goda snacks om inte annat än att äta dem som de är?

Jo! Varför inte testa att baka en kladdkaka med ostbågar och imponerade med där hemma på ostbåge dagen? Fredagsmyset och söndagsfikat i en och samma smäll, det kan ju inte bli mer festligt än så!

Du behöver:
Kladdkaka:
120 g smör
60 g mörk choklad
60 g ljus choklad
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl mjöl
2 msk kakao
1 krm salt
Topping:
400 g mjölkchoklad
ca 1/2 påse ostbågar

Gör så här:
Smält smöret i en stor kastrull, ta av från plattan och smält ner chokladen. Rör i socker, vaniljsocker och äggen. Sikta i mjöl, salt och kakao och rör till en jämn smet.

Grädda i en bakplåtspappersklädd form, 24 cm i diameter, i 175 grader i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt kallna.

Smält mjölkchokladen och blanda i ostbågarna, och häll toppingen över den kalla kakan. Ställ i kylen en stund så att chokladen stelnar.

Servera, ät och njut!

 

Våffeldagen:
Den sista dagen som vi inte får glömma att fira är såklart våffeldagen den 25 mars! Våffeldagen brukar även kallas för “Jungfru Marie bebådelsedagen” . En våffla är ett bakverk som gräddas i ett våffeljärn och som vanligtvis serveras med grädde och sylt.

De flesta vet vad våffeldagen innebär med vad innebär “Jungfru Marie bebådelsedagen” som inträffar på samma dag? Dagen kallas även för vårfrudagen och är en kristen högtid som firas nio månader före jul i syfte att fira att jungfru Maria fick reda på att hon var havande med Jesus. I Sverige har vårfrudagen i “folkmun” omformats till våffeldagen, vilket har orsakat till att vi äter just våfflor denna dag.

Men vad består själva våfflan av egentligen? Det finns olika varianter utav den klassiska våfflan; vardagsvåfflan som är en mer “matig” våffla som innehåller ägg, frasvåfflan som är en frasig samt spröd våffla utan ägg samt entrévåfflan som är en variant mellan de vardags- samt frasvåfflan. Våffelsmeten består vanligtvis av mjöl, vatten/mjölk/grädde samt smör.

Imponera – tipset!
Vad kan tänkas vara mer lyxigt än att få en nygräddad våffla med grädde och sylt? Vad sägs som en våffeltårta med grädde, färska hallon samt nutellagömma?! I det sista “imponera-tipset” så ska du få receptet på hur du kan imponera på någon du tycker extra om med denna våffeltårta, kanske till och med bjuda som frukost på sängen?…

Du behöver:
våffelmix (vem har tid att göra från grunden?)
Vispgrädde
Hallonsylt
Nutella
Färska hallon
Riven choklad

Gör så här:
Börja med att lägga en våffla på ett fat. Bred lite nutella i mitten av våfflan och bred sedan över ett lager med grädde som du blandat med lite sylt. Lägg på nästa våffla och gör samma sak. Återupprepa med så många våfflor du vill ha. Toppa med färska hallon och lite riven choklad.

Servera, ät och njut!

 

 

Skribent: Hanna Nilsson

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *