Fly höstmörkret – besök Fotografiska!

Hösten kan vara en vacker men dyster tid. Sommarlovet bakom oss och skolan i full gång. Men mellan läxorna är det viktigt att ta sig tid att upptäcka, inspireras och ha kul! Därför tipsar vi om att besöka Fotografiskas sevärda utställningar.

Höstens utställningar på Fotografiska:

Helene Schmitz – Transitions (2 september — 13 november 2016)

Den svenska fotokonstnären Helene Schmitz, framgångsrik både i Sverige och internationellt, ställer ut med tre olika serier i sin utställning Transitions på Fotografiska i höst. I sina fotografier intresserar hon sig för det ofrånkomliga. Livet mot döden. Människan mot naturen. Med sin analoga storformatskamera gestaltar hon relationen mellan människa och natur. Serierna hon ställer ut med är: Kudzu Project, Earthworks och The Forest.

I serien Kudzu Project har Helene Schmitz dokumenterat en av världens mest invasiva och aggressiva växter: Kudzun. USA fick på sitt 100-årsjubileum 1876 växten som en gåva från Japan. Först beundrades den för sin växtkraft. Men i sydöstra USA övergick beundran snart i ren skräck när det visade sig att den växte 30 centimeter per dygn och kvävde allt i sin väg. Den blev ett allvarligt hot mot hela ekosystemets sköra balans.

Serien Earthworks visar hur övergivna byggnader i Namibia som tidigare använts vid utvinning av diamanter, fått känna på naturens kraft. Sand dränker tillsammans med de Atlantiska vindarna långsamt byggnader och rum.

Under två års tid har Helene Schmitz återkommande besökt de västmanländska skogarna runt Sala. 2014 utbröt här Sveriges värsta skogsbrand i modern tid då nära 14 000 hektar skog förstördes. I serien The Forest vill hon dokumentera landskapets förändring.

Anton Corbijn – 1-2-3-4 (16 september — 4 december 2016)

Porträttfotografen Anton Corbijn är världsberömd för att genom sina konstnärliga fotografier fånga musikers värld. Under 40 år i branschen har han haft ett nära samarbete med många välkända musiker. Hans fotografier har varit med och skapat den moderna musikindustrin.

Utställningen 1-2-3-4 är en hyllning till Anton Corbijns arbete som fotograf. Där visas bilder som aldrig tidigare publicerats. Bilderna, tagna från tidigt 70-tal till idag, skiljer sig en hel del från tidigare bilder som använts för omslag eller marknadsföring. Det är inte Corbijns “bästa” bilder som visas, utan bilderna har valts ut för att de är tidlösa, vågade och passionerade. I utställningen finns över 400 bilder och montrar där man kan känna igen många band och musiker. Nirvana, Kate Bush, Johnny Cash, The Rolling Stones, Kim Wilde och Bruce Springsteen är bara några av dessa.

Höstsalongen 2016  (30 september — 20 november 2016)

Varje år hålls utställningen Höstsalongen på Fotografiska. Hit kan alla över 18 år som befinner sig i Sverige och svenskar som vistas utomlands ansöka om att få ställa ut. Fotograferna behöver inte hålla sig till ett särskilt tema och allas bidrag visas upp anonymt inför en jury.

I år sökte 2 326 fotografer till Höstsalongen varav 31 valdes ut att medverka. Den äldsta född 1950 och den yngsta 1991. De visar platser som Japan, Östafrika, Estland, Irland, Kosovo, USA med mera.

Spirit for Change (11 oktober — 11 december 2016)

I nya Fotografiska for Life-utställningen Spirit for Change har Pieter ten Hoopen följt och dokumenterat indiska egenföretagare inom hållbart miljöarbete. Projekt som har initierats av organisationen Hand in Hand tillsammans med lokalbefolkningen, som sedan själva sköter sina verksamheter. Det är människor som bildar företag genom återvinning av sopberg. 400 miljoner människor lever idag i svår fattigdom i Indien och genom Pieter ten Hoopens bilder visas möjligheterna till förändring och där svår fattigdom kan bytas mot framtidshopp.

 

Skribent: Henrika Paulsrud

Foto: CC Sigfrid Lundberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *