Flyktingkrisen – TEG gör vad vi kan!

Måndag till onsdag vecka 37 skedde en insamling på skolan, där de insamlade sakerna var tänkta att gå till organisationen Vi gör vad vi kan. Men då Vi gör vad vi kans insamlingar ställt in, på grund av stora mängder skänkta saker, slutade det med att skolans insamlade saker ännu inte skänkts. Men oroa er inte, sakerna kommer skänkas till behövande!

En kväll satt Karl Gyalog och läste i sitt Twitter-feed. Han läste om organisationer, som Vi gör vad vi kan, som startat upp insamlingar för flyktingar som försöker ta sig till Europa, och tyckte att det skulle kunna gå att engagera även på skolan. Karl skickade då iväg ett sms till Sven Bellinder, där han föreslog att de kunde styra upp en insamling. Förslaget mottogs varmt, och skolan informerades om insamlingen via mejl på fredagen vecka 36.

Insamlingen ägde rum i garaget i Kunskapens hav under måndagen till onsdagen vecka 37. Sakerna som önskades var kläder, skor och hygienartiklar. Det är oklart hur många som bidragit och skänkt saker, men Karl berättar att det insamlade är så pass mycket att det knappt får plats i en mindre skåpbil.

Vi gör vad vi kan har som ambition att skänka sina insamlade kläder, skor och hygienartiklar till den grekiska ön Lesbos. Efter att de fått in stora mängder saker ställde Vi gör vad vi kan in kommande insamlingar, vilket gjorde Karl och Sven oroliga och de undrade var de skulle lämna in skolans skänkta saker. De har fortfarande inte fått iväg sakerna skolan skänkte då de fortfarande letar efter organisationer som kan ta emot sakerna. ”Vi har tagit kontakt med andra organisationer, asylboenden och andra föreningar som skänker till Europa och andra delar av världen. Om det skulle vara så att sakerna inte går till Lesbos så kommer det gå någonstans, så någon behövande kommer ju få dem”, säger Karl.

Flyktingkatastrofen uppmärksammades stort över hela världen efter bilden på syrianske treårige pojken Alan. Detta gjorde att många insamlingar startades upp, där allt från pengar till hygienartiklar tas emot för att hjälpa människor på flykt från katastroferna och upproren i Syrien. ”Det man ska komma ihåg är väl att, det kommer en bild och så blir det jättemycket initiativ, vilket är bra. Men så ger folk [till insamlingar] inom loppet av två veckor, så även vi kan beskyllas för att hoppa på någon slags trend. Men hela året runt kommer det finnas folk som behöver kläder och sånt,” kommenterar Karl. Karl och Sven har inte bråttom att få iväg allting utan fokuserar istället på att sakerna hamnar på rätt plats.

Stort TACK till alla elever och personal som skänkt saker!

 

Skribenter: Karolina Gylesjö & Amanda Ohlsson

Foto: CC BY SA Rebecca Harms

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *