Fotomässan 2014

Den 21-23 November var det äntligen dags för årets fotomässa att ta plats i Älvsjö. Ett flertal fotografer,skolor och företag får där chansen att ställa ut sina fotografier. Möjligheten fanns även att ta del av kända fotografers utställningar och föreläsningar som Bingo Rimér och Emma Svensson. Självklart befann sig Tegazine på plats för att insvepa atmosfären av tusentals skickliga fotografers verk.

 Redan klockan tio på morgonen samlades hundratals ivriga besökare med kamerorna över axlarna redo att dyka in i havet av fotografier. Det första vi möttes av var kameror med objektiv lika långa som en människoarm som man även kunde få testa att fotografera med. Dessa kameror zoomade så nära att man kunde se en människa som stod 50 meter bort. Ivrigt gick vi med tunnelseende förbi alla väggar av bilder för att ta oss till väggen där Täby Enskilda ställde ut. Det var redan flera personer som stod och beundrade väggen av bilder när vi hittade den. Där möttes vi även av ett flertal elever och passade då på att prata med några av dem om deras arbeten. Vi pratade med tre elever som alla går linjen estet-media, Johanna Rosvall EM2B, Ellen Waldton och Julia Englund från EM3B.

DSC_0040 copy

De alla tre är överens om att det kul att ställa ut sina egna bilder på fotomässan trots att de kan kännas lite nervöst. ”Det känns väldigt exklusivt att ställa ut på fotomässan. Lite intimt på något sätt” säger Julia. De tre tjejerna är alla väldigt fotointresserande och gillar mest att fota porträtt, ”Jag gillar även att fota ponnytrav” säger Johanna. De fotar mycket på egen känsla men Ellen berättar om en speciell fotograf hon inspireras av som heter Julia Trotti, en modefotograf som även fotar mycket porträtt.

DSC_0062

Några andra elever som befann sig på fotomässan var Max Hjelm och Axel Sanstedt från EM2B. De befann sig på fotomässan för att visa upp och prata om sitt projekt de arbetat med under terminen. “ Vi ställde oss och hällde mat på några ettor och tvåor. Det vi vill uppmärksamma är att vi slänger så mycket mat i västvärlden när det är så många som svälter ute i världen. Så det är det vi ska visa och föreläsa om. Men också hur man går från en idé till en färdig produkt.”

DSC_0016Samtidigt som vi stod och tittade på skolans bilder kom en kvinna fram till oss och sa att hon gillade elevernas fotografier. Vi passade då på att göra en liten intervju med fotografen och galleriägaren Ulla Nordfors som kvinnan hette. Hon var somsagt mycket intresserad av Täby Enskildas bilder och erbjöd oss att ställa ut våra bilder i hennes galleri. Vi frågade henne hur det kom sig att hon började fotografera och vad hon tyckte om fotomässan. 

“Jag köpte min första kamera 1962. Idag fotar jag allt som redan finns men på mitt egna sätt. Jag har också ett eget galleri inne i stan. Jag tjänar inga pengar på det utan gör det som en hobby. Det är därför jag är här på fotomässan varje år. Jag tycker det är så roligt att gå omkring och prata med ungdomar, kanske blivande fotografer och titta på utställningar.“

Fotomässan är en plats för unga nya fotografer, men även äldre och erfarna fotografer kan samlas för att sväva i inspiration och föreläsningar. Man kan även passa på att få nya tips och information om den nya heta kamerautrustningen. Chansen finns också att köpa allt en fotoälskare kan drömma om. Nu tackar vi för i år ser vi framemot fotomässan 2015!

 

Skribenter: Julia Tempelman, Evelina Josefsson
Foto: Julia Tempelman

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *