Framtidsångest – och vad du kan göra för att må bättre!

Väckarklockan ringer ilsket klockan sju på morgonen, och en ny dag gryr. Denna dag förväntas vara exakt likadan som alla andra dagar. Vi vaknar, vi åker till skolan, vi går på lektionerna, vi åker hem och upprepar samma mönster igen. Och detta har vi gjort sedan tolv år tillbaka. Den allra första dagen i ettan på grundskolan, när vi var sex år gamla, blev vi introducerade till de ämnen som vi skulle få vidare utbildning i under en lång tid framöver. Men snart skulle det ta slut. Tolv år av grundskola och gymnasium, och helt plötsligt får allt ett abrupt avslut. Det är meningen att skolan ska ge oss den förberedelsen som vi behöver för att kunna klara av resten av livet. Antingen väljer vi att studera vidare eller så hittar vi ett jobb. Vissa kanske till och med väljer att ta det lungt ett tag, innan de är tvungna att ge sig ut i verkligheten.

Jag såg min första film på bio när jag var nio år gammal. Det här var den första gången jag började tänka på min framtid. Jag var fast bestämd om att jag ville bli skådespelerska. Detta höll jag fast vid i flera år, nästan hela min barndom. Jag visste vad jag ville bli när jag blev stor. Det fanns ingen tvekan om saken. Men ju äldre jag blev, desto mer medveten blev jag om hur industrin faktiskt såg ut. Under resterande år i grundskolan velade jag fram och tillbaka mellan många olika yrken som jag hade ett intresse för. När jag nådde gymnasiet hade mina framtidsplaner spruckit. Ju närmare studenten kom, desto större förvirring rådde. Det slutade att handla om att hitta ett yrke som jag var engagerad i, och kom istället att handla om en stabil inkomst och karriär.

Idag har jag funderat kring marknadsföring på Microsoft, ett yrkesområde som jag aldrig trodde att jag skulle intressera mig för som barn. Allt min mamma tjatade om under dessa tolv år börjar tillslut komma till nytta. Det handlar inte längre om att hitta ett jobb som jag är passionerad för. Nu handlar det om att kunna överleva på sin karriär. Jag går inte i mellanstadiet längre, där lek och drama ockuperade vår vardag. Varje morgon när klockan ringer sju, präglas inte längre mitt sinne av vad dagen har att ge. Varje morgon är jag stressad, ångestfylld och orolig för framtiden.

Men en någorlunda temporär lösning till dessa problem är att ta reda på vad du kan tänka dig att arbeta med, ta reda på nödvändiga kvalifikationer och löner. Skriv upp dina förslag, gör upp planer. Se till att du har flera planer ifall den första, andra eller tredje skulle misslyckas. På så sätt kan du känna dig lite tryggare med att du alltid kommer ha en back-up plan. Vi måste försöka tänka optimistiskt, och tänka på allt nytt och roligt vuxenlivet har att ge. Tids nog kommer allt att lösa sig. Men ta tag i det idag, om du är orolig för framtiden. För nu kliver vi strax in i det verkliga livet, och det går inte längre att sopa det undan mattan eller skjuta upp det till en annan dag.

Skribent: Victoria Jäger

Bildkälla: Gerd Altmann, pixabay.com, CC.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *