Från nattbuss 159 i Borås till kamelrytteri i Dubai

Petter Axell är killen som synts med stilrena kostymer på affärsmöten med multimiljondollarföretag i Dubai till att nästa dag under skjortan synas heltatuerad i Hip hop gruppen Kartellens musikvideos. Personen som i sociala medier setts på fester en fredagkväll med dokusåpakändisar från Paradise Hotel till att på söndagskvällarna ses sittandes på kyrkbänkarna under gudstjänsterna på Hillsong Church. Allt från att bli påhoppad av feminister för en debattartikel till att skriva utkastet till Berth Miltons numera nedlagda bok. För att sedan “casta” till tv-programmet Pengarna på bordet och istället bli erbjuden en plats i Big Brother. Frågan är, vem är denna mystiska Petter Axell?

När jag ber Petter beskriva sig själv går han in på djupa spår att han under sina aktiva år som skribent fått utstå mycket. En artikel han skrivit där han fått mordhot via både telefon och e-post från sympatisörer till Sverigedemokraterna, för att även bli uthängd på den nationalistiska sidan ”Avpixlat”. Sedan berättar han att även feminister gått till attack på grund av en annan skrivelse han publicerat. Men han talar även om hur han fått positiv publicitet i tidningen Metro efter en stor artikel om diabetes. Petter beskriver således sig själv med en enda mening: ”Jag är en man som skapar rubriker vart jag än går”.

Petter driver idag sedan flera år tillbaka en hemsida vid namn “Baws”. Sidan beskrivs som en livsstilsportal för trendiga män mellan 18-40 som idag består av i snitt 80 000 unika besökare varje vecka. Där allt ifrån krönikor, träning, tv-spel, business och mycket annat lyfts fram av både Petter själv och deras frilansande skribenter. Det som gör ”baws” unika på marknaden enligt honom är att det just inte finns någon annan livsstilsportal för män i någon större omfattning i Sverige vilket gör att deras etablerade hemsida ständigt växer. Hemsidan som han då är chefredaktör för bedriver han tillsammans med sin Partner Mohammed Jihad som tillsammans med Petter själv grundade hemsidan sensommaren 2013.

När jag sedan lite försiktigt försöker luska fram hur mycket arbete som krävs och vad en sådan här verksamhet omsätter, väljer istället Petter att svara med sitt motto: ”Tjäna så mycket pengar som möjligt och jobba så lite som möjligt”. Detta tycker jag nästan verkar lite spydigt och inte alls vad man brukar höra från entreprenörer och undrar vad han menar. Utvecklande nog svarar Petter att det då självfallet inte handlar om lathet utan snarare om delegering och effektivitet. ”Om jag kan göra ett lika bra arbete på två timmar likt någon annan kan göra på åtta, så ska jag tjäna lika mycket pengar för utfört jobb”. Han beskriver så målande friheten av att vara sin egna chef och att inte längre behöver vara klockan 08:00 på Moore Magazines redaktion (hans förra arbetsplats), utan helt själv kan ta sovmorgon och strukturera sin dag efter vad som behöver göras. Detta gjorde mig oerhört nyfiken och jag kände mig tvungen att få berättat hur en vanlig vardag såg ut för honom.

Han beskrev det som så att en vanlig dag då jag inte har kundmöte sover jag till 10:00 och kollar sedan igenom mobilen om det kommit några viktiga samtal, sms eller mejl. Om inte sover jag en timme till och går upp klockan 11:00 för att dricka en Red Bull. Klockan 13:00 befinner jag mig senast på gymmet för att efter ett pass ta en lunch på stan med antingen kollegor eller vänner. Efter detta traskar jag hem för mejlomgång nummer två, så man sedan kan göra sig klar att åka iväg på något event jag blivit inbjuden till eller gå på en förhandsvisning av nästkommande biofilm. Avslutningsvis berättar han om hur han sedan ostört kring elvatiden på kvällen sätter sig ner 1-1,5 timme själv och skriver samt korrar vad resterande skribenter har skrivit för att sedan uppdatera hemsidan. Detta kan låta som rätt sköna dagar poängterar Petter men addera då 10-20 arbetsrelaterade samtal så är det en hel del att stå i.

Avslutningsvis hade jag även hört rykten om att “Baws” expanderar verksamheten i Dubai och var tvungen att ställa ett par frågor om detta. Han förklarar då att den digitala mediabranschen låg ca 4-5 år efter i Förenade Arabemiraten jämfört med Europa men att möjligheterna är så gott som obegränsade. Sedan berättar han hur de tillsammans med en oljeshejk bedriver själva företaget där nere och hur shejkens namn väger tungt inför säljmötena med andra bolag. Jag blir rätt förbluffad och undrar hur man säljer in en affärsidé till multimiljonärer i ett av världens största kapitalistsamhällen? Petter beskriver då hur de presenterar ett nytt arbetsätt där de kombinerar annonsstyrda sidor med skräddarsydda artiklar som i sin tur länkas ut och sprids av vårt ambasadörsprogram (stora privata social mediakonton), som i sin tur fungerar som deras förlängda arm ut i cybervärlden.

Petter Axell var lite som jag hade förväntat mig den lite halvgalna boråskillen som nu tagit klivet ut i den stora världen. Drömmarna är stora och vågar man är ingenting omöjligt.

5 snabba med Petter Axell:

Hur många tatueringar har du?
Så många att jag slutat räkna.

Det sägs att du då och då får en back Red Bull hemskickad, stämmer det?
Du, jag får en hel pall varannan månad.

Är det sant att du är medborgare i Förenade Arabemiraten?
Jepp, ska visa dig passet, tack vare ett annat kort behöver jag inte ens visa passet när jag kliver in i landet utan kan passera direkt via en elektronisk spärr.

Hur mycket omsätter ni?
Petter svarar inte, utan jag sneglar istället mot en hylla med 15 par skor varav flera vid märket Jordan och inser att det måste vara ganska bra.

Är det sant att du och Paul Haukka är goda vänner och sågs på fik runt om i Stockholm?
Petter stirrar lite konstigt på mig och ger ifrån sig ett stort garv innan han svarar. Inte riktigt, han började följa mig på instagram, lade till mig på facebook för att sedan säga att han kände igen mig. Han föreslog en fika och vi satte oss ner i en timme eller två och diskuterade tv, radio och mediautveckling. Och även om vi hade fantastiskt trevligt undrar jag än idag vad han ville mig, vi har inte hörts av sedan dess.

www.baws.se
@petteraxell

Skribent: Jesper Kuusiniemi
Foto: facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *