Från prosa till poesi

En sylvass, oanvänd blyertspenna över ett blankt papper som trots att det saknar ord, hånar dig. En hand med skrivkramp och en mage full av prestationsångest. En känsla, tanke, färdig dikt i ditt huvud, som du bara inte kan formulera. Allt detta är ett minne blott, för Anna Kristiansson har revolutionerat poesin. På hennes växande Instagram-konto @bokpoesi kan du se att allt som behövs för att bli poet är en bra bok och en kalligrafipenna. Kanske lite talang också.

I december 2014 startade Anna Kristiansson kontot @bokpoesi på Instagram. Trots att hon alltid har skrivit mycket, ger stirrandet på tomma papper henne fortfarande prestationsångest. Med lite inspiration från Internet, där hon spenderar större delen av sin tid, vaknade ett nytt koncept till liv. Hon började göra poesi av andras prosa. Genom att med kalligrafipenna stryka över merparten av orden på en boksida, och endast lämna ett fåtal, bildas något helt nytt med en totalt annorlunda innebörd. Kontot som nu har funnits i över ett år har över 12 200 följare, vilket är många fler än Kristiansson någonsin vågat tro och hoppas på. Det viktigaste är inte populariteten. Kontot har ett helt annat syfte.

– Målet är att människor ska känna saker när de läser. Kanske blir de ledsna, kanske blir de glada, kanske känner de stöd. Så länge människor känner något är jag nöjd, menar Kristiansson.

annaEnligt Kristiansson finns det inte poesi i alla böcker, i alla fall inte som passar henne. Hon la snabbt ner försöket att finna poesi i Jens Lapidus Snabba Cash, och hängav sig istället åt sina favoritförfattare såsom Amanda Svensson och Theodor Kallifatides. För henne är det viktigt att få jobba med böcker som hon känner utan och innan, och med ord hon tycker om. Själva skaparprocessen kan variera, men utgångspunkten är känslor som hon vill få ner i text. Trots färdigformulerade ord på sidorna är det inte alltid lätt att skapa något nytt. En dikt kan komponeras på alltifrån ett par sekunder till flera veckor.

– Och så läser jag, stryker över, blir arg för att jag stryker över för mycket, tar en ny sida, hittar nya ord. Ibland tar en dikt två sekunder, ibland två veckor, berättar hon.

Om du själv är sugen på att testa poesi på Anna Kristianssons vis, ska du alltså inte ge upp om du inte lyckas skapa en hjärtskärande dikt på den första sida du slår upp. Ta en ny sida, eller kanske en helt annan bok. Kristiansson använder böcker som hon tycker om, skrivna av författare som hon respekterar. Visst kan det kännas jobbigt att täcka över delar av ens favoritbok, men det är upp till dig att avgöra om sidorna blir förstörda eller helt enkelt förbättrade. Det som krävs för att bli poet är alltså en kalligrafipenna, en bok, en gnutta talang och mycket tålamod.

Skribent: Elvira Hedlund

Foto: från @bokpoesi

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *