Från Täby till Texas

Har du någon gång drömt om att studera i ett annat land än Sverige efter studenten? Skulle du vilja leva den amerikanska drömmen? Tegazine har pratat med föredetta TEG-eleven Carl-Åke Willberg som efter studenten började på Southwestern University i Texas, USA.

Hur gammal är du?

Jag är 20 år gammal just nu, men blir 21 i Mars – en väldigt viktig ålder här i USA.

Vad har du för intressen?

Förutom att simma och studera, så gillar jag ordskämt samt att skriva sånger/dikter.

Om du skulle beskriva dig själv i tre ord vilka skulle de vara?

Lyckligt lottad, glad och nöjd.

Vilka är dina bästa minnen från TEG?

  • ABBA-singalong på väg till Romme
  • Deeptalk i ett släckt K1 2014
  • Late night gamenights med söderte i Sälen under IDH2
  • De flesta minnen innefattande Oscar Malmström och Stephan Persson.

Vad känner du att tiden på TEG har gett dig?

TEG har gett mig otroligt mycket, men framförallt vänner (som jag fortfarande håller kontakten med över Atlanten) och en passion för medmänniskor, lärandet och att hålla upp dörren för andra. Jag fick också en crash-course i att tycka om koriander, vilket har varit guld värt här i Texas med de korianderfyllda ”breakfast-tacos”.

 

Efter att ha varit på utbytesår i USA och gått ett år på High School i Virginia insåg Carl-Åke att både sport och skola kunde kombineras på ett bra sätt på många Universitet i USA. Tiden efter studenten var Carl-Åke inriktad på studier i USA och sökte flitigt till olika universitet i USA. I Februari kom han in på Southwestern University i Texas.

Hur såg ansökningsprocessen till universitet ut?

Eftersom jag visste att jag ville simma i USA började jag med att kontakta simcoacher på Universitet som jag skulle kunna tänka mig att simma på. Efter att jag (förhoppningvis) fick svar, så kollade jag igenom skolan och så, och sökte sen igenom något som kallas ”Common application” eller genom skolans egna application. Efter det började jag jobba på mitt Visa, och sen vips; så var jag ”living the American dream.”

Hur kommer det sig att det blev Southwestern university?

Det var relationen med coach Duncan (huvudtränaren) som betydde mycket. Att skolan placerade högt i många Akademiska listor var också ett fantastiskt stort plus. Värdegrunden för skolan var också viktig för mig. Plus att jag diggade att kunna kalla mig ”A Southwestern Pirate.”

 

Hur finansierar du dina studier och hur bor du?

Mycket av min tuition och boende betalas av skolan genom scholarship, men resten betalar jag ur mina sparpengar.

Simlaget Southwestern pirates

Hur ser en vanlig dag ut för dig på South Western?

5:55 Rulla ur sängen och gå till gymmet som ligger 2 min bort

6:00 ”Morning-Lift” med den stenhårde Coach Norcott.

6:55 ”Morning-Swim”

8:00 Frukost in ”the commons” (Cafeterian). Många breakfast tacos och kopiösa mängder chokladmjölk samt yoghurt med pineapple eller jordgubbar.

8:30-9:50 Första lektionen ”Calculus” (kan jämföras närmast med matte 4 i Sverige)

9:51 Snacktime (banan eller Granola-bar)

9:50 Andra lektionen (Seminar) Fundamentals of Physics I (som fysik 2 i Sverige, men aning lättare, kanske tack vare god skolning av den föredetta legendariska Teg-läraren Stephan Persson)

11:00 – Commons: Äta god lunch, kanske tacos igen. (Nästan alltid tacos)

11:30 – Dorm. Nap. Yes. (Och freetime). Ringer ofta hem ungefär vid denna tid, för att checka up på loved ones back home.

13:30-15:30 simträning

15:35: Team-meeting with coach

15:35: Isbad/Massage/annan återhämtning

17:30-19 Jazz Ensemble

19:00-20:00 ”Dinner at commons” (you guessed it, Tacos)

20:00-21:30 Study Tables i biblioteket, obligatorisk studie-tid för atleter (om man kommer under 2.0 GPA får man icke simma).

22:00 Goodnight/ göra klart sista läxorna.

 

De största skillnaderna mellan Texas och Täby enligt Carl-Åke är förutom klimatet och maten, sättet man bemöter varandra på. Han påstår att det i Sverige kan ta lite längre tid att bygga relationer medan det i USA känns som om alla är vänner från första början. I USA kallar man varandra ”besties” och säger ”I love you” även när man bara har känt varandra i två dagar. När vi frågade Carl-Åke om han ville fortsätta bo i USA efter examen svarade han att han antagligen skulle åka hem till Sverige igen eftersom han lovat sin familj det. Hans mål för simningen i framtiden är göra personbästa, stötta sina lagkamrater, kvala in till NCA Division III Nationals och att simma Svenska Mästerskapen hemma i Sverige. Men innan allt detta ska han ”ha kul och möta motgångar med en positiv attityd.”

Vi på redaktionen önskar Carl-Åke ett stort lycka till!

Skribent: Edith Malmberg
Foton: Carl-Åke Willberg

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *