Fyrtio år, fem julkalendrar – vilken är din favorit?

År 1934 kom den första papperskalendern till Sverige, och 26 år senare sändes den första tv-kalendern, kallad “Titteliture”, som enligt Aftonbladet dock endast fick 0.68% av rösterna i en omröstning om tidernas bästa julkalender. Istället vann ”Mysteriet på greveholm”, som sändes 36 år senare, överlägset. Men hur har egentligen julkalendrarna på tv sett ut efter ”Titteliture” fram tills idag, och vart platsar just dessa kalendrar på din lista?

År 1977 – Fem myror är fler än fyra elefanter

Det här året var det det kända barnprogrammet “Fem myror är fler än fyra elefanter” som fick ta plats i tv-rutan, redan i slutet av november månad på grund av dess 28 avsnitt. Antalet avsnitt berodde på att varje program handlade om en bokstav från alfabetet, vilket gjorde att det krävdes 28 avsnitt för att hinna med alla bokstäver. Inslagen om bokstäverna var egentligen hämtade från ursprungsserien, och efter dessa öppnade Magnus, Brasse och Eva “dagens lucka”. I bilden ovan handlade inslaget om bokstaven “ö”.

 

År 1987 – Marias barn

År 1987 handlade julkalendern i princip om Jesus födelse samt liv, och i programmen får man följa Maria, som visar sig vara “utvald” som mor till Jesus. Under Jesus uppväxt märks det att han inte är som alla andra, och därefter får man följa hans liv ända tills han korsfästs. Kalendern är baserad på två romaner som skildrade livet i Israel och Egypten under den här tiden, men som också inkluderade stora delar av Nya testamentet. Det kristna temat valdes efter många påtryckningar om att svt borde ha mer kristna julkalendrar.

 

År 1997 – Pelle Svanslös

Många känner säkert till barnböckerna om Pelle Svanslös, och just detta år var det dem böckerna som blev inspiration till julkalendern. Karaktärerna spelades dock av riktiga människor, bland annat skådespelarna Björn Kjellman (Pelle) och Cecilia Ljung (Maja Gräddnos). Avsnitten spelades in i Uppsala och utspelade sig i vintermiljö.

 

År 2007 – En riktig jul

Den här julkalendern handlade om Mila, 10 år, och tomtenissen Elfrid som dyker upp för att försöka hjälpa Mila med hennes önskan om att få en vanlig jul. Milas mamma gillar nämligen grannen Klas, men Mila vill fira jul ensam med sin mamma. Fastän tomtenissen Elfrid är där för att hjälpa henne, lyckas de mestadels ställa till en massa problem. Kalendern spelades till största delen in på Ålstensgatan i Stockholm.

 

År 2017 – Jakten på tidskristallen

Årets julkalender satte igång nu i fredags, och är baserad på boktrilogin “Speglarnas hemlighet” av Erika Vallin. Julkalendern handlar om att onda krafter försöker stoppa tiden dagen innan jul, och tre barn från skolan “Framtidsakademin” får i uppgift att försöka stoppa dessa krafter innan det är försent.

 

Skribent: Lovisa Linder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *