Gulliga djurbebisar!

Vi har nog alla tittat på kattungar på YouTube, sett gulliga bilder på djurbebisar och tyckt att “åh nej vad söt!”, men visste du att det faktiskt kan öka ditt välmående?

I våra kroppar finns ett hormon som heter oxytocin. Hormonet frigörs i situationer som ger oss njutning, t.ex. vid beröring eller när vi äter god mat. Detta glädjehormon behövs för att vi ska kunna känna oss trygga och lugna och för att dämpa ångest. Nu har det bevisats att även dina husdjur kan få dig att producera oxytocin. Att klappa exempelvis en mjuk hund, katt eller kanin kan liknas med att få en kram – de kan båda få dig att må bättre. Är du pälsallergiker, sörj ej! Även virala videos och bilder på söta djur kan få din kropp att producera oxytocin och få dig att känna inre harmoni.

Det blir allt vanligare att äldreboenden och diverse vårdhem har tillgång till hundar som kan med hjälp av sin blotta närvaro hjälpa patienterna att lida mindre. Att se en hund glatt vifta på svansen med tungan hängande utanför munnen drar igång positiva känslor hos oss människor.

Nästa gång du känner dig nere, ta en promenad med din eller din kompis hund eller helt enkelt titta på ett foto av en söt hundvalp, så ska du se att det kan göra dig en aning lättare till sinnes!

 

Skribenter: Vendela Björnsdotter och Karolina Gylesjö

Foto: © Alicia Björnsdotter

Källa: http://www.aftonbladet.se/wellness/inrehalsa/article21339254.ab

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *