Håll dig frisk i höst!

1. Ingefärashot

Är du förkyld eller känner förkylningen komma? Inga problem! Den starka ingefäran i shoten tillsammans med den sura citronen är en perfekt kombination för att tackla höstsnuvan, och dessutom är honungen bakteriedödande. Det som behövs för att göra just den här ingefära-shoten är:

För 1 liter:
200 g färsk ingefära
1 l vatten
½ dl honung
2 st citroner

 

2. Varmt citrusvatten med honung

Med hjälp av endast varmt vatten, lime och massvis med honung kan du bli kvitt akut halsont. När drycker är varma generellt sägs de lindra mot ont i halsen, och lime är starkt för magen – något som i det här fallet är mycket behövligt för att bekämpa viruset. Honungen gör inte bara drycken sötare och möjligen godare, men lenar också slemhinnorna samtidigt som den är bakteriedödande. Blanda drycken med egna mått för önskad smak och styrka.

 

3. Vitlök

Vitlök. Kanske inte den godaste huskuren men dessvärre extremt nyttig vid förkylningar. Den kraftfulla antioxidanten innehåller massvis av bra vitaminer och mineraler som gynnar tillfrisknandet, och enligt en studie gjord av Washington State University är vitlöken 100 gånger mer effektfull än de två vanligaste antibiotikorna som behandlar sjukdomar orsakade av livsmedel. Pressa vitlöken innan du äter den för bästa resultat, då släpps nämligen det antibakteriella ämnet allicin ut.

 

4. Honung

Ett snabbt sätt att skydda kroppen från ovälkomna bakterier, och framför allt hosta, är att äta ren honung – rakt ur burken. Den är inte bara en av de mest aptitliga huskurerna, utan den besitter också en hel del bra egenskaper, bland annat ett lenande av slemhinnorna. Doppa bara en sked och ät så är du snart fri från din störande hosta eller påfrestande förkylning!

 

Skribent: Lovisa Linder Lodén

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *