Halleluja körkort! Eller?

Övningskörning, teoriplugg och riskprov kan innebära en stor stress och oro. Många gånger kan alla utom du själv trycka på att körkortet är livsviktigt. Friheten är det bästa som finns när man väl har tagit det men att ta körkort samtidigt som man jobbar och eventuellt jobb kan bli för mycket.

Äntligen är det mitt, körkortet jag väntat på att ha i min hand är äntligen där. Alla timmar man ägnat sig åt att plugga teorin, övningskörningen som gått åt skogen emellan åt och gångerna man velat ge upp och känt “det är hopplöst jag kommer aldrig bli en bra bilförare, får åka buss föralltid”. Hetsen av att ens vänner runtomkring börjar ta körkort hit och dit, sociala medier göder oss med vänners “jag har tagit körkort”-bilder och till slut ens föräldrar och mor- och farföräldrar som konstant kommer med frågor med hur det går med körkortet. Med detta är det inte svårt att förstå lättnaden när det står godkänt på teoriprovet och den brutala lyckan när inspektören uttalar de magiska orden, “jag har positiva nyheter”. Äntligen är det där nedrans körkortet mitt.

Hetsen kring körkort har blivit påtaglig under dessa stunder då en förväntan på att man bara ska ta det finns. Redan i tidig ålder hade jag förväntningar kring detta då min kära mormor gjorde det klart för mig att körkortet ska jag ha i handen dagen jag fyller 18. Hårda bud redan från början, och så känns det som att omvärlden vill ha det. Alla ska ta körkort så snabbt som möjligt samtidigt som man ska hinna studera i skolan, prestera i privatlivet med kärlek, vänner och helst ett deltidsjobb på det. Ska jag, en vilsen lite själ i mina mest förvirrade år hinna med allt detta och samtidigt som ett bevis på att jag kan köra i trafiken utan att vara en fara för andra ska utföras. Sen är det uppenbart att intresse varierar, vissa är bestämda redan från början att dagen du blir myndig är körkorts dags, med nöje. Andra, som jag själv, vill bara få det ur vägen o slippa stressen kring det, och den tredje gruppen som väntar och struntar i paniken kring detta och gör det senare i livet om viljan och krav på det behövs.

Körkort är självklart till ens stora fördel, men är verkligen denna stress och press nödvändig? Ett körkort är som sagt en självklarthet, det behövs inte stressas på av samhället och människorna runt omkring dig. Dock finns det en enorm fördel som är upptäckt. Friheten att kunna ta sig var som helst, när som helst. Att kunna köra i regnet som öser ner medan ens vänner springer till bussen i panik i ett försök att undvika regnet så mycket som möjligt eller att kunna ta bilen en kväll till en kompis o bekvämt åka hem när man vill. Denna frihetskänsla är magisk, så underbar att ovanstående är värt det.

Skribenter: Hanna Rasch, Therese Bagge, Sofia Lagervall
Foto: Sofia Lagervall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *