Insnöad?

Det har under natten och morgonen snöat oavbrutet i Täby, kollektivtrafiken ställs antingen in eller är försenad och skolan måste naturligtvis ta ställning i detta. För rektor Jan Liljegren handlar det främst om elevernas säkerhet, alla måste kunna ta sig hem.

Klockan 10 sände Janne ut ett mejl till skolans elever och personal där han berättar att skoldagen blir annorlunda. Principerna som framförs i mejlet lyder att lärarna inte för någon ogiltig frånvaro, skoldagen slutar klockan 14:00 men är öppen till 17:30 för de som vill stanna kvar av olika skäl – och att elever ska ha marginaler för att ta sig hem.

Vi mötte upp Janne för att fråga mer om vad detta innebär. Han berättar att det från skolans synvinkel handlar om två saker: att vara tydlig med de rutiner som gäller vid dessa situationer och att alla kan ta sig hem. Han framhäver dock att många av skolans elever tagit sig till skolan, tillsammans med hela lärarkåren som även de är på plats. Det betyder också att det blir möjligt för skolverksamheten att fortsätta under dagen. Men eftersom solen går ner halv fyra på eftermiddagarna samtidigt som det inte finns några riktlinjer för när kollektivtrafiken kommer börja fungera igen, menar han att det är rimligast att skoldagen förkortas. Om skolan slutar klockan 14 har alla gott om tid att ta sig hem. Janne berättar också att det var en liknande situation på skolan för cirka fem år sedan, men ännu värre – då de fick avsluta lektionerna ännu tidigare. Han säger att det här är illa men att han inte tror att det är lika illa som det var då.

“Det här är illa men jag tror inte att det är lika illa som det var då.”

img_8629Såhär såg det ut i Gribbylund klockan 8.15 idag. Fyra bussar har fastnat i snökaoset.

Två elever i årskurs två på skolan, Agnes och Wilma, från Norrtälje berättar om sin morgon som fylldes av problem i kollektivtrafiken. De båda tvingades till att först åka från Norrtälje till Roslags Näsby – en resa som tog två timmar. Där fanns det inget annat val än att gå från Roslags Näsby till Täby Enskilda. En av eleverna, Agnes Ahlström, berättar för Tegazine att hon ångrar att hon tog sig till skolan eftersom hon ändå inte kommer få någon ogiltig frånvaro. Nu återstår istället problemet med att försöka lösa hur hon ska ta sig hem igen. Som det är nu går inga bussar hem till Norrtälje. Hon säger uppgivet att detta är det ”ovärdaste” någonsin.

Slutligen hoppas vi på Tegazine att Agnes, Wilma och alla andra lyckas ta sig hem säkert och att inte allt för många krockar, fastnar eller förfryser. Nu signar vi ut från ett uppvärmt och skönt klassrum 52 #savage.

Skribenter och foto: Johanna Sarri & Sara Källbäck

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *