Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Uppmärksammandet av kvinnovåld är något som är aktuellt idag. Rörelser som #metoo, #tystnadtagning, #bakomkulisserna och #räckupphanden sprider sig snabbt över internet.

#Metoo startades för över tio år sedan av aktivisten Tarana Burke, en svart kvinna vars insats inte bör glömmas. Kampanjen var dock inte menad för internet från början, utan hon lade grunden för vad som idag är #metoo. Rörelsen har gett perspektiv på hur kvinnovåld och sexuella ofredanden formar vardagen och att utsträckningen är större än vad en tidigare kanske trott. Statistiken en ofta läser och hör visar sig i historier över hela nätet och att våldet mot kvinnor fortfarande är ett aktuellt problem.

På lördag är det internationella dagen mot våld mot kvinnor. Att dagen infaller den 25 november är inte en slump, utan en hyllning. I Dominikanska republiken kämpade systrarna Mirabal mot diktaturen under mitten av 1900-talet , vilket ledde till deras död då diktatorn Rafael Trujillo avrättade dem. Kvinnovåld innefattar de händelser vars konsekvenser blir fysisk, psykisk och/eller sexuell skada, oavsett om det är i det offentliga eller privata rummet. Dagen har funnits sedan år 1999 då FN:s generalförsamling instiftade dagen för att påminna om FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor. Resolutionen säger att kvinnovåld är ett hinder för jämställdhet i samhället, något som tydligen inte är en självklarhet för alla.

Vi hoppas att ni uppmärksammar den internationella dagen mot våld mot kvinnor, men att ni, precis som vi, kämpar för avskaffandet av våld mot kvinnor varje dag!

 

Skribenter
Agnes Ahlström och Wilma Tagesson Österberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *