Jerringpriset – Rätt eller fel som vann?


Den 16 januari var det återigen dags att dela ut Folkets Pris, även kallat Jerringpriset. Tidigare har allt från skidåkare till simmare tagit hem det omtalade priset, oftast med godkännande och en publik som hållit med om att det varit rätt vinnare. Dock var detta årets Jerringpris mer uppmärksammat än gångna år, inte bara för det höga deltagandet utan också för att publiken ansåg att fel person utnämndes till vinnare, Peder Fredricson. 

Många trodde att priset skulle stå mellan simmar favoriten Sarah Sjöström som utmärkt sig i OS och golfaren Henrik Stenson som presterat bra under British open. Men när finalisterna skulle presenteras var Sarah inte utnämnd, duellen stod mellan Stenson och Fredricson. När Radiosporten presenterade siffrorna över omröstningen stod det klart att Frpedderedricson tog en riktig jordskredsseger. Han fick fler än dubbelt så många röster som Sarah Sjöström och över 5 % fler röster än Henrik Stenson. Hela 790 263 svenskar röstade i Folkets Pris, detta var också det största röstdeltagandet sedan Idrottsgalan startade 2000. Men vad har han åstadkommit under 2016? 

Början på 2016 var ett hårt och lite smått oroligt år för hoppryttaren. Han inledde året på plats 124 på världsrankningen. Under sommaren red han tillsammans med hästen H&M All In enda ekipage i världen att rida felfritt i alla nationshoppningar de tävlat i. En vecka innan OS hade han klättrat upp till plats 50 i världsrankningen. Efter det började han uppmärksammas allt mer i Sverige och ansågs tillsammans med hans häst All In vara i toppform. Dock var han fortfarande inte känd internationellt eller ansågs vara en medaljkandidat. Men efter tre felfria OS-hoppningar fick han en enorm uppmärksamhet och alla kameror riktades åt honom och den lilla bruna hästen, därefter kom smeknamnet ‘’Swedish Steel’’.

OS-finalen 19 augusti 2016 red Peder återigen felfritt, och detta tre gånger om. Inte en enda bom föll under hela OS, vilket han och All In var ensamma om. Eftersom reglerna säger att ryttarna börjar om på noll fel i finalen avgjordes medaljkampen på tid. Det blev ett silver till Peder och All In, efter britten Nick Skelton och hans häst Big Star. Medaljen gav en rejäl skjuts på världsrankingen och Peder avslutade året på listans topp-20. Det här året väntar nya mål för fredricson och ett mästerskap på hemmaplan när EM kommer till Göteborg 21-27 augusti. Detta är någonting att se framemot och ett ypperligt tillfälle att se ytterligare utveckling från Fredricson. 

Slutsatsen som dras är att både Sjöström och Stenson är två utmärkta idrottstjärnor, likväl Fredricson. Fredricson har inte bara visat en hel del åstadkommelser under det gångna året, utan också utvecklats som ryttare samt stegrat sig upp i världsrakningen kraftigt. Självklart är Fredricson en värdig vinnare till Jerringpriset.

Skribent: Sonya Khan 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *