Lär känna: Anders Nylén

Tegazine har träffat Anders Nylén, en av höstens nya och mycket uppskattade lärare på skolan. Han undervisar i historia, samhällskunskap, juridik, ledarskap och organisation samt internationell ekonomi, allt på samma gång. Läs vidare för att lära känna Anders bättre!

Hur länge har du jobbat på TEG?
Sen i augusti och det känns bra!

Har du alltid velat bli lärare?
Nja, det var väl en tanke som växte fram efter gymnasiet då jag vikarierade som lärare och tyckte det var bra – så tänkte jag att om jag inte gillar yrket under utbildningen kan jag alltid sadla om och bli något annat eftersom jag började min utbildning genom att läsa de olika ämnena först. Jag läste tre terminer statsvetenskap och en termin nationalekonomi, så jag tänkte det alltid finns chansen att göra någonting av det om jag inte trivs på praktiken.

Men vad var ditt drömyrke när du var liten?
Jag ville bli en utsugare tror jag, en sådan som blåser staten på pengar och skattefuskar och sånt, som det står om i tidningarna. Det hade jag en dröm om när jag var 14; att bli rik på andras bekostnad.

Hur var du som elev i gymnasiet?
Min gymnasietid kännetecknades av fyra saker: Flit, engagemang, en bra överblick och att jag hade lätt för mig. Det är så man vill ha det.

Vad är det bästa och värsta du har upplevt som lärare?
Det är alltid kul när folk tycker att man har gjort ett bra jobb, ofta sker det på skolavslutningar när folk kommer fram och tackar och säger att de har haft roligt, har lärt sig någonting och att resan varit behaglig. Det värsta är när man har en klass eller en grupp elever och märker att det man gör inte får det utfallet man vill ha. Det är trist.

Vilken fråga från elever avskyr du att svara på?
“Kommer det här på provet?” Då brukar jag alltid säga det eleverna avskyr att höra: “Det vet man aldrig”.

Har du någon dold talang?
Jag är duktig på att öppna ostron. Jag har kompisar som gillar skaldjur, sen brukar jag få öppna dem.

Vem är din största förebild?
Privat är det min pappa. Sen är det även kollegor som är jätteduktiga lärare professionellt sett; på min förra skola fanns det en kollega som var jätteduktig som jag ser upp till!

Om du fick äta middag med vilken person som helst i världen, vem skulle du välja och varför?
Kim Jong Un kanske kunde varit något. Hade varit spännande eftersom jag gillar Nordkorea. Det skulle vara intressant att prata om deras inrikes- och utrikespolitik.

Vad gillar du för musik?
Jag lyssnar mycket på hiphop och delvis lite techno också. Min favoritartist just nu är en fransk hiphopare som heter Booba, jag kan inte franska men tycker ändå att han är bra.

Vad gör du om 10 år?
Om 10 år jobbar jag förhoppningsvis kvar i branschen på ett eller annat sätt. Jag vet inte vilken roll jag har då men gärna något med ungdomar och som har anknytning till det jag tycker är kul; att tala inför folk och träffa människor.

Vad skulle du aldrig klara dig utan?
Snus.

10 favoriter med Anders!
Färg: Grön
Snacks: Gott & Blandat
Mat: Asiatiskt
Film: Old Boy
Låt: “Till havs” med Jussi Björling
App: Whatsapp
Serie: The Wire
Klädesplagg: Slips
Tid på dygnet: Förmiddag
Årstid: Sommar


Skribent & foto: Sara Källbäck

2 comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *