Lär känna: Karin Elmquist

I dagens ”Lär känna” får du träffa Karin Elmquist, lärare i media, samhälle och kommunikation, svenska och historia. Hur kom det sig att Karin blev lärare? Vem var hon som elev i klassrummet? Och varför fick hon en gång en svamp kastad i ansiktet av sin lärare?

Hur länge har du jobbat på TEG?

– Jag har varit lärare på TEG i ett halvår nu. Tidigare har jag jobbat på andra gymnasieskolor, Mikael Elias och Klara Södra. 

Hur skulle du beskriva dig själv som lärare med tre ord?

– Engagerad och seriös. Sedan har jag hört att jag är kunnig i mitt ämne, så det tredje ordet får bli påläst.

Hur var du som som elev i gymnasiet?

– Jag var slapp. Det kanske är svårt att tro, men så var det. Jag hade lätt för mig i skolan och behövde inte plugga särskilt mycket. Men detta var ju på 80-talet och det var inte lika svårt i skolan då som nu. Det fanns inte heller lika många valmöjligheter, så jag hade en inställning till livet att allt kommer orda sig. I klassrummet var jag ganska pratig. En gång kastade min lärare tavelsvampen i ansiktet på mig för att jag pratade för mycket. Med andra ord, jag var inte lika seriös då som nu.

Hur kom det sig att du blev lärare?

– Jag har inte alltid velat bli lärare. Från början hade jag tänkt att bli journalist. Redan i mellanstadiet gjorde mina vänner och jag en tidning där vi intervjuade massa folk. Det har alltid varit media som gäller. Jag läste media och kommunikation och jobbade på lite olika ställen, bland annat som nyhetsbevakare och värderade nyheter. Efter två år blev det tröttsamt. Tillslut kom jag på att jag ville göra något som kändes meningsfullt, jag ville förändra världen. Då sa jag upp mig och kom på att jag ville bli lärare.

Vilket är ditt bästa tips till alla elever på TEG?

– Jag är handledare för en etta just nu och märker att eleverna pluggar extremt mycket, fokuserar på att få högsta betyg och känner sig stressade över framtiden. Mitt tips är att man ska ta det lite lugnt, livet är långt. Allt måste inte falla på plats nu. Många känner att de måste veta exakt vad de vill jobba med i framtiden. Jag vill säga att det finns massa vägar att gå. Det kommer lösa sig!

Vad är det mest utmanande med att vara lärare enligt dig?

– Ibland är det är svårt att veta vad som är nyttigt för eleverna att veta i framtiden. Vissa saker som jag tycker är viktigt är ibland eleverna inte intresserade av. Då kan det ibland vara en utmaning att skapa ett intresse när det är så abstrakt för många. Där finns det ibland ett glapp mellan läraren och eleverna vilket kan göra läraryrket utmanande. 

Vad är det roligaste med att vara lärare?

– Som lärare är det roligaste att se när elever utvecklas. Jag har varit med om vissa elever som haft det kämpigt och känt sig svaga, men som trots det har lyckats. Det är minnesvärt när elever kommer tillbaka efter några år och tackar en. Även om det ibland kan vara tufft att vara lärare så är det nog bland det roligaste jobb som man kan ha!

 

Skribent: Fanny Adolfsson
Fotograf:CC BY SA Fanny Adolfsson

1 comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *