Lär känna: Måne Beate Sjödahl

Det är dags att lära känna Måne Beate Sjödahl lite bättre, en av skolans nya lärare. Hon undervisar i engelska och mediakunskap, detta år i kurserna  Engelska 5 och Engelska C.

Drömde du om att bli lärare när du var liten?
Nej. Först ville jag bli barnmorska, sedan advokat. Sedan journalist och slutligen så blev det lärare. Att jag ville bli lärare insåg jag när jag började läsa mediaämnena på journalisthögskolan. Då kände jag att det ville jag lära ut och inspirera andra till. Så då läste jag till engelskan och sedan pedagogiken på lärarhögskolan.

Hur skulle du beskriva dig själv?
Jag är nästan alltid glad och tycker det är viktigt att bjuda på sig själv. Skratta mycket! Men sedan tror jag även på hårt arbete för att komma dit man vill. Därför pushar och peppar jag gärna, med risk att bli för pushig. Både som person och lärare är det både bra och mindre bra egenskaper.

Hur var du som elev?
Alldeles för duktig flicka, jag pluggade ihjäl mig första året på gymnasiet. Jag var väldigt noggrann och gjorde det jag skulle. Det var lite annorlunda då, vi gjorde liksom det vi blev tillsagda mer än vad det är nu kanske. Men jag var väldigt ambitiös och kämpade för att nå det jag ville, vilket jag även gjorde i mångt om mycket.

Bästa raggningsrepliken?
Gärna en ganska stor klyscha, till exempel “You are the apple of my eye”. Det måste vara något med humor!

Om du fick vara ett djur, vilket skulle du vilja vara och varför?
Vad svårt! Jag skulle nog vilja vara en fågel för att ha översikt och kunna flyga iväg när jag ville. Samtidigt skulle jag nog också vilja vara en hund och bli klappad på, myst med, ha någon som tar ut mig på promenader och badar mig. Så, en flygande hund!

Din värsta ovana?
Att pusha mig själv för hårt är en dålig ovana, att inte nöja mig. Som med träning till exempel, jag tränar jättejättemycket. Jag nöjer mig inte utan ska alltid pusha mig vidare, vilket kan vara både en bra och en väldigt dålig ovana. Men jag skulle vilja nöja mig mer och sedan faktiskt känna mig nöjd.

Om du var en superhjälte, vad skulle du heta och vilken kraft skulle du ha?Min kraft skulle vara att vara osynlig. Vid namnet måste jag nog klyscha till det och säga Superwoman.

Bästa tipset?
Våga stå för att man är duktig på diverse och faktiskt kunna säga det också. Våga vara sig själv och inte så mycket lagom alltid, inte så mycket jantelag, utan våga vara den man är. Och ha roligt!

Skribent och fotograf: Vanja Augustsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *