Många nya lärare har dykt upp i korridorerna på vår skola, men samtidigt är det viktigt att inte glömma våra lärare som har jobbat här en längre tid men ännu inte blivit intervjuade.
Näst ut, vår egna veteran, Per Hagdahl.

Vilka ämnen undervisar du i? Journalistik, reklam och information 2, ledarskap och organisation, digitalt skapande och gränssnittsdesign.

Hur länge har du jobbat på TEG? I elva år, sedan 2004.

Har du alltid velat bli lärare? Ja, länge. Jag hade planer redan i högstadiet på att jag ville bli lärare och grafisk designer. Jag ville även bli tecknare på den tiden. Men jag hade alltid tankar på att bli lärare. Efterdess har det gått i vågor.

Hur var du som elev? I högstadiet så var jag duktig, jag var även mycket av en klassclown – jag ville vara rolig hela tiden. Så ville jag också visa att jag kunde rita hela tiden. I gymnasiet så var jag lite mer ball, och struntade i saker. Men jag var ändå där och gjorde det jag skulle. Jag var ändå närvarande jämt, jag tyckte om att vara i skolan, men jag ansträngde mig inte så mycket.

Vad är det mest minnesvärda du har upplevt som lärare? Jag kommer ihåg väldigt tydligt  den första gången jag besökte Täby Enskilda. Jag jobbade på Bergtorpsskolan, och Täby Enskilda behövde mig och jag behövde Täby Enskilda. Jag ville jobba här. Så fick jag chansen att komma hit och göra en provlektion med Janne och Erik, och jag minns känslan när jag gick här i korridoren. Jag minns att det kändes jävligt bra. Jag kan inte sätta ord på varför, men jag trivdes direkt när jag klev in i byggnaden. Sen ska jag nog säga alla avslutningar, det blir oftast minnesvärt när lärare och elever är ute på gräsmattan och har roligt.

Vad är den bästa komplimangen du någonsin fått? Jag är en riktig sucker för uppmärksamhet. Så när elever skrattar så tror jag att jag är duktig, så jag kör mycket med humor för att få självbekräftelse. Generellt så blir jag jätteglad när någon säger att jag är duktig och bra på något.

Har du någon dold talang? Eftersom att jag är ganska extrovert och tycker om att ta plats så döljer jag inte så mycket. Jag är halvmusikalisk, ganska duktig. Jag är nog bäst på att sjunga. Generellt i musik så har jag ganska lätt för att ta mig fram på amatörnivå, det är jag ganska stolt över. Sedan är jag en web designer och driver ett eget företag vid sidan av, som kanske inte många känner till.

Vad är du mest rädd för som lärare? När det blir tydligt att eleverna inte är nöjda, det tycker jag är besvärligt. Kritik från elever är både nyttigt och jävligt jobbigt.

Vilken fråga från elever avskyr du att svara på? “Ska vi göra något viktigt idag?”. Den avskyr jag att svara på, därför att alla lektioner är viktiga.

Hur många språk kan du? Ja, bortsett från svenska så pratar jag bra engelska. Sedan så kan jag medelhavs-latinspråken; spanska, franska och italienska som jag har lite halvkoll på.

Vem är din förebild? Willem Dafoe, en skådespelare som jag tycker är häftig. Man märker att han har “edge”. Han som många andra skådespelare tillhör egna små teatersällskap, han vågar ta ut svängarna och köra sin grej. Sådant imponeras jag av. En annan som är död nu, men som jag tänker på är min mormor, Bibi. Hon var en dotter till en finanssnubbe, och förväntades att bli tandläkare och gifta sig med någon med pengar. Men hon blev istället kär i min morfar: som var en flummig, äldre snubbe som bodde ute i Skärgården och målade tavlor. Sedan gifte dem sig, och hon levde halva sitt liv med att jobba gratis i skolan där han jobbade. Därefter fick hon tillslut en tjänst på en skola där hon jobbade med skolmusik och skolan och ungdomar en massa år. En riktig powermänniska. Mycket värme, mycket galenskap på ett bra sätt. Henne saknar jag jättemycket.   

Vilken Disneykaraktär relaterar du mest till? Tiger från Nalle Puh. Lagom mycket knäpphet, och sprall. Tiger gillar jag.

Om du kunde ta en fika med en känd person, vem skulle du välja och varför? Delvis Steve Jobs, han var häftig. Allt han åstadkommit imponeras jag av. Han verkar också vara en otroligt knepig och ganska obehaglig människa. Jag skulle lära mig mycket av honom, jag fascineras mycket av honom som person. Matty Roth och Zee Hernandez, dem skulle jag vilja prata med.

Vad var mest utmanande för dig när du gick gymnasiet? När jag gick i gymnasiet så började jag upptäcka det här med kärlek. Skulle jag träffa mitt gamla jag, skulle jag säga “Slappna av. Fokusera på skolan istället, ditt förvirrad pucko.” Mitt huvud blev fyllt av fel saker, jag skulle ha fokuserat mer på varför jag var där. Jag tror att många sitter i den sitsen.

Om du inte blivit lärare, och kunnat välja vilket yrke som helst, vad hade du blivit? En dröm hade varit att bli sångare. Men det är en smal värld, och jag var feg. Annars, grafisk formgivare som jag faktiskt är.

Vad önskar du att fler personer visste om dig? Att jag är mycket snällare än jag ser ut idag. När jag är avslappnad så ser jag sur ut.

Vad är det som driver dig i ditt arbete? Att få träffa människor hela tiden. Och sen, tycker jag att jag gillar att undervisa. Och lära ut det jag kan.

5 snabba med Per!

  • Nattugla eller morgonlärka?
  • Klassisk musik eller hårdrock?
  • Katt eller hund?
  • Tåg eller flyg?
  • Volleyboll eller innebandy?

Skribent: Victoria Jäger

Foto: Victoria Jäger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *