Läxhjälp för nyanlända

Att skolan är tuff och jobbig är något som de flesta elever kan uppleva. För de nyanlända som kommit till Sverige, kan den känslan bli överväldigande. Att behöva orka med skolarbeten samtidigt som man ska försöka skapa ett liv i en helt nytt land med en annan kultur kan bli för jobbigt. Därför har lärarna på Täby Enskilda Gymnasium startat läxhjälp för de nyanlända.

Ett antal lärare på Täby Enskilda har under höstens gång startat läxhjälp för nyanlända, ett arbeta som haft en stor succé. Intresset var stort på skolan så fort eleverna fick reda på vad de kunde göra för att hjälpa till och sammanlagt har ungefär 120 elever anmält sig för att bidra. Nästan varje onsdag samlas elever och lärare efter skolan för att hjälpa de människor som kommit till Sverige som vill ha lite extra stöd med olika skolrelaterade uppgifter. Uppskattningen från de nyanlända märks och efterfrågan har växt. “-Först sa vi att det skulle rikta sig till de som går årskurs sex och uppåt men med tanke på att det finns ett intresse bland yngre har vi nu sagt från årskurs 4”, berättar Samira Efazat, lärare på Täby Enskilda och hon är även en av de lärare på skolan som varit med och startat detta projekt.

“-Det finns mycket som gör att det är viktigt. Dels så märker vi av ett behov av studiestöd men också att bara träffas, prata och umgås bland de nyanlända och dels så ser vi att detta i det långa loppet är ett litet steg för en bättre integration.” förklarar Samira. De nya gemenskaperna som skapas mellan elever och de nyanlända kan komma att bilda en bättre förståelse för varandras kulturer, något som är otroligt viktigt.

Samira Efazat hoppas på att eleverna på skolan kommer vidga sina vyer och få en bättre insikt i andras kulturer. De existerande fördomar som finns i samhället gällande flyktingar är något som måste försvinna för att alla olika folkgrupper skall kunna leva tillsammans. Så om det nu finns några fördomar på Täby Enskilda, så är målet att de ska suddas ut.

Läxhjälpen för de nyanlända har bland annat fått uppmärksamhet av tidningen Täby Nyheter, som i början av oktober gav ut en artikel om lärarnas och elevernas engagemang på Täby Enskilda. Att läxhjälpen uppmärksammas kan leda till att fler runt om i Sverige ser hur lyckat detta arbete var och att mer skolor eller privatpersoner får motivation till att själva hjälpa de nyanlända på liknande sätt.

En eloge måste ges till de lärare som har varit med och kämpat för att få läxhjälpen att fungera. Det märks att lärarna brinner för att få hjälpa folk och att de verkligen står för Täby Enskildas ledord: Passion för lärande.

Skribent: Felix Markén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *