Liljevalchs vårsalong 2016 – En höjdarutställning

Liljevalchs vårsalong är en utställning som arrangeras i början av varje år för att välkomna ett nytt konstår på Liljevalchs konstmuseum. Sedan år 1921 har utställningen ägt rum i det välkända rosa huset på Djurgården men är för tillfället under renovering. Istället är utställningen i år placerad högt upp över Stockholms stad med utsikt över varenda koppargröna taktopp.

Vårsalongen är en jurybedömd utställning som frivilliga från åldern 18 kan ansöka till att ställa ut på. Alla konstverk som utställningen bjuder på kan köpas och priset är satt av konstnären själv. I år pågår utställningen mellan 12 Februari – 10 April och är placerad högst upp i Gallerian-kvarteret på Malmtorgsgatan. Kön till utställningen går längs Malmtorgsgatan men sedan måste besökarna till museet ta en bygghiss upp till lokalerna. Varje hiss tar 20 besökare i taget och hissarna styrs av en byggarbetare med skyddshjälm och reflexjacka. Hissarna för de besökande upp till något som liknar en stor altan med utsikt över hela Stockholm. Redan innan man kommit in till själva konstverken i lokalerna måste här tas några foton. De nya lokalerna för Vårsalongen är luftiga med på ena sidan rummet vitmålade väggar och andra sidan glasväggar. Längst in på andra våningen är det uppbyggt ett litet café. Där har man chansen att slå sig ner och kanske köpa en kaffe med något gott till som en kaka eller smörgås. Det finns platser att slå sig ner på som vätter ut mot utsikten men en del besökare väljer även att ta med sig sin kaffe och sätta sig ute på altanen om vädret tillåter.

Liljevalchs vårsalong är en chans för okända begåvade konstnärer att få sprida sin konst och visa upp den för de cirka 50 000 personer som besöker utställningen varje år.“Eftersom tanken är att det ska vara fråga om nya verk på Vårsalongen, verk som inte visats tidigare, kommer ju dessutom många nya konstnärer att på det här sättet möta en riktigt stor publik för första gången” säger  Liljevalchs chef Mårten Castenfors i en intervju till P4 Radio Stockholm.

IMG_3495

IMG_3493

Konstnär: Alexander Creutz

Skribent: Freddie

källor: http:

//sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6367557

http://www.liljevalchs.se/om/varsalongen/

 

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *