Medialinjerna – ett minne blott?

Länkar till låtar som kan spelas för rätt mood:
Careless whisper – George Michael
I am telling you I’m not going – Jennifer Hudson
I remember love – Sarah Dawn Finer

 

Går man ner i skolans källare finns på väggen en stor banderoll med namnet på en skola som är påväg att försvinna; täby enskilda gymnasium när det fortfarande hade på sig overall på vintern, drack ur nappflaska och byggde sandslott på sommaren – Täby Mediagymnasium. Nu ska nämligen skolans renodlade estetlinje och sam-programmet med inriktning media slås ihop och ges namnet ‘Det digitala samhället’. Är det här slutet för mediagymnasiet som en gång var?

Tegazine har pratat med Alma Ågeby som går tredje året på estetmedialinjen om vad hon tycker om allt detta. Alma har sedan hon var väldigt liten varit intresserad av färg och konst, men hon berättar att hennes ögon för foto öppnades när hon var ungefär tolv och fick fotografera med sin pappas kamera. Hela resten av det året spenderade hon med att spara varenda krona hon hade, att panta imponerande mängder pantburkar för att tillslut lyckas köpa sin första systemkamera. Hon berättar för Tegazine att hon aldrig känner sig så avslappnad som när hon får sätta sig ner och redigera bilder som hon har fotograferat och att det knappt finns någon härligare känsla än när man blir riktigt nöjd med en bild. Men nu med estetmedia-linjens korta fortsatta livstid säger hon att det känns tråkigt för framtida mediaungdomar och att hon är otroligt besviken på skolan som gör detta mot hennes mediasyskon. Alma sitter med armarna över bröstet och berättar att hennes första reaktion inför beslutet var brinnande, ursinnig och skrikgråt-ner-i-huvudkudden-ilska.

Alma berättar också att hon och flera av hennes kompisar i båda medialinjerna tycker att nyheterna känns tråkiga; vem ska nu sköta skoltidningen, sända halvdåliga radioprogram på öppet hus och krypa runt i buskarna utanför skolan med alldeles för komplicerade kameror. Det här är ett avslut som kanske blir svårare att hantera än vad de trodde. En av eleverna på sammedialinjen frågar sig om auran på skolan nu kommer förändras med det här beslutet? Hon berättar att hon hoppas och håller sina tummar för att den nya linjen blir minst lika bra som de som redan finns på skolan. Det är trots allt så att, som Per Hagdahl, biträdande rektor på skolan, sa när sammediaklasserna informerades om beslutet; det här är något som vi testar. Han berättar att Täby Enskilda inte vill fastna i ett mönster utan vill utvecklas. Den här omställningen är för skolans bästa och 2017 kanske helt enkelt inte är tiden för TEG att ha två olika mediaprogram.

Ibland tror vi på Tegazine att förändring kan vara bra i en relation. Det kanske inte är vi, det kanske är skolan som måste gå vidare, bara vill vara vänner och behöver egentid. Vi kan inget annat än konstatera att vi kommer lyssna på powerballader, äta mycket glass och titta på Bridget Jones Dagbok sju gånger om dagen i ett tagg framöver. Låt oss aldrig glömma estetmedia, sammedia eller gymnasiet i norra Stockholm som en gång hette Täby Mediagymnasium.

 

Skribent: Johanna Sarri
Foto: Johanna Sarri

1 comment

 1. Per Hagdahl

  Bra artikel! Viktigt att förstå att Det Digitala Samhället är en satsning på media för skolan! Foto, film och journalistik tillsammans blir en supermix av de medieområden som de som söker till skolan är mest nyfikna på! Och skoltidningen är med i det nya upplägget. Vi har redan fått många intresserade på Gymnasiemässan!

  Eleverna på Det Digitala Samhället kommer att läsa:
  Digitalt skapande 1
  Medieproduktion 1 + 2
  Medier, samhälle och kommunikation
  Konstarterna och samhället
  och kunna välja minst tre av kurserna:
  Film 1
  Foto 1
  Journalistik 1
  Matte 3b
  Engelska 7

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *