Men ett veganskt julbord kan väl inte vara gott?

I många hem är det snart dags för jul och det klassiska julbordet. Men för alla är det inte lika kul, då det mesta på julbordet innehåller kött eller mejeriprodukter. Som vegan får man höra från en och annan släkting att man inte äter riktig mat, att man inte får i sig nog med protein eller att ett veganskt julbord inte kan vara gott? Frukta ej, här har ni till er undsättning, goda rätter och substitut till det klassiska svenska julbordet som ni kan bjuda era släktingar till vegankritiker. 

Veganska köttbullar: Ett måste på julbordet är de saftiga köttbullarna. För personen som är ute i sista minut eller till personen som inte vill laga egna, är att köpa anammas färdiga Vegobullar som man kan steka på i en hel del margarin för en saftig och go smak. 

För den som känner sig manad att göra egna är det inte mycket svårare än att göra med köttfärs. Anamma har nämligen kommit med deras formbara färs som man kan göra både köttbullar och andra biffar på.

Recept från https://www.javligtgott.se/veganska-julkottbullar/

  •  300 g vegofärs (gärna Anammas)
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2-2,5 msk potatismjöl
  • 2 dl havregrädde
  • 1/2 – 1 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk god grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 10-12 korn kryddpeppar mortlade
  • 1 msk dijonsenap
  • Mjölkfritt smör att steka i (mycket)
  • Salt och svartpeppar

Till köttbullarna eller vegobullarna i detta fall måste man ju såklart ha en god rödbetssallad till. Märket Vegme har en färdiggjord rödbetsallad som är gjord på deras egna vegansk majonnäs. 

För den som vill göra egen är det inte svårare än att byta ut den icke veganska majonnäsen och cream fraichen till en vegansk.

Recept från: https://www.javligtgott.se/vegansk-rodbetssallad/

  • 200 g skivade inlagda rödbetor
  • 1 stort grönt äpple
  • 1,5 dl havrefraiche
  • 1,5 dl vegansk majonnäs (Vegme har även en)
  • 1/2 rödlök
  • 1 msk vanlig senap
  • salt och svartpeppar

Prinskorven är även en populär deltagare på julbordet. Sidan Valjvego.se 

Har rankat de 3 bästa prinskorvarna där Goodstores teenie weenies fick första plats. 

Här har ni länken till rankningen: https://www.valjvego.se/3-veganska-prinskorvar-till-julbordet

Sist men inte minst har vi den klassiska julskinkan, den man äter på mackan, med potatisen en essentiell rätt som alltid kommer vara en personlig favorit. Det finns flera färdiggjorda skinkor man kan griljera efter önskad smak, en är Goodstores julskinka gjord på sojaprotein: 

Även de välkända märket quorn har en egen variant!

För den som är matintresserad kan man göra egen julskinka, gjort på rotselleri. 

Recept från: https://www.javligtgott.se/vegansk-julskinka-griljerad-rotselleri/

  • 1 stor rotselleri  (blomkål funkar också!)
  • 1 dl växtbaserat smör
  • 3 msk fling eller grovsalt
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 nejlikor
  • 2 krm vitpeppar

Griljering

  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk grovkornig senap
  • 2 msk kikärtsspad
  • 2 msk socker
  • 1-2 dl ströbröd

Hoppas ni alla läsare får en god jul, vare sig ni äter  vegansk mat eller inte!

Skribent: Nora Henriksson

Omslagsbild: Tagen från Tyrols vilda julbord. Bild tagen av: Joel wåreus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *