Minimello – det storslagna i det lilla

Konfettiregn, flygande ballonger, glitter och glamour. Medryckande melodier och trollbindande toner från begåvade talanger. Denna magi och mycket mer i ett litet format, men som med storslagen succé växer sig större för varje år som går. Ett program där levande toarullar är artisterna, skapade av tittarna själva hemma i TV-sofforna. Med förstklassig underhållning får Melodifestivalen se upp för Minimello: den färgstarka musiktävlingen som vinner barnens hjärtan och skapar musikglädje för alla åldrar.

Under hösten har världens största och minsta Melodifestival sänts varje fredagskväll klockan 18.45 på Barnkanalen. Varje vecka tävlade fyra spektakulära bidrag om en plats till finalen. De som bestämmer resultatet är tittarna som gratis får rösta hur mycket de vill på sina favoriter på Minimello-sajten. Där kan man även lyssna på alla bidrag igen om man inte kan få nog.

“En Melodifestival i miniformat”, så beskrivs Minimello med några få ord. Ändå finns det någonting alldeles extra utmärkande med Minimello som inte kan liknas med ett annat program. Inte ens Melodifestivalen. Med kreativitet och fantasi skickar barn från hela landet in pyntade toarullar till Sveriges Television i hopp om att få se sin egen visas i TV-rutan. Pussmunnar, diamantögon, mustascher, tuperade frisyrer… alla har sina unika utseenden med härliga ansiktsuttryck som får en att dra på mungiporna. På Minimelloredaktionen får de alla intressanta karaktärerna ta plats. På hyllor, bord, överallt. Där står de i väntan på att få bli väckta till liv.

12346773_1013695061986842_1549124722_n

Konceptet är skapat av Ylva Hällen, Minimellos upphovskvinna, producent och programledare. Först ledde Ylva formatet på Bolibompa 2009 tills det växte sig så pass stort och populärt att det ett år senare fick bli ett helt eget program. Hennes inspirationen kom från bland annat barnens pysslande hemma och idéen väcktes om ett program där alla tittare kan vara med att skapa något fantastiskt tillsammans. Rik eller fattig, liten som stor. Alla kan göra och skicka in en artist till Minimello. En demokratisk grundtanke som uppskattas och onekligen går hem hos tittarna. Totalt räknades otroliga 7 165 499 röster in i 2015 års säsong av Minimello. Ett rekord som visades då Minimello-sajten vid tillfälle drabbades av tekniska problem på grund av den intensiva och massiva röstningen. Kärleken till den lilla, men storslagna musiktävlingen växer på grund av flera faktorer när Ylva beskriver Minimellos oemotståndliga charm.

Mixen av barns hemmagjorda toarullsartister som sjunger med röster från kända och talangfulla musiker. Lyxen, det enkla, det oväntade och det nördiga. Det är punkigt och anarkistiskt samtidigt som det är glammigt!  

Ylva planerar, skriver alla manus och många av de briljanta låttexter som framförs. Produktionen är kreativ med stort utrymme för skapande, något som Ylva älskar. Vid sin sida har hon Frida Leksell, producent och projektledare på Minimello sedan 2011. Även Fridas hjärta bultar för Minimello och är stolt över den nära kontakt som produktionen och tittarna har till varandra.

– Barnen är med och påverkar hela programmet från start till slut. Utan barnen skulle vi inte ha ett program.

vokalister-delt2-988x556

Daniel Norberg                                                    Ane Brun                                                             Oscar Zia

Karneval, en flygande Ylva, kastande kärlekspilar och rykande bilar. Vackra ballader, svängiga discodängor och rocklåtar med drag i. Minimello 2015 bjöd på ett fantastiskt startfält och element som skapade spänning, nöje och fascination. Mellanakter fylldes av världskultur innehållande bland annat brasiliansk sambaorkester, kinesisk poesi och alviskt musikalstycke. Avancerade scenografier och genomarbetade koreografier präglade bidragen. Välkända musiker som Helen Sjöholm, Ola Salo, Lisa Nilsson och Ane Brun gav röst till artisterna. Även sångtalanger som Oscar Zia, Little Jinder och Youtube-profilen Daniel Norberg medverkade.

Två av de tävlande var Stilige Abdi & The Nonstoppers och Kärlekens Armé med Youtube-profilen Daniel Norberg som vokalist och låtskrivare. Daniel jobbade även på Minimello 2014 där han höll en Minimello Fanclub med 4 avsnitt varje vecka under säsongen. Han beskriver hur det bästa med Minimello är att allt är så välgjort och hur alla under produktionen jobbade mot samma mål – att skapa ett så bra program som möjligt.

– Det var alltid spännande att se programmet och karaktärerna få växa fram. Från skrynkliga paket i foajén till fullfjädrade stjärnor, säger Daniel.

Hur var det att medverka i år igen fast denna gång som deltagare?
– Det var superkul! Ju galnare sammanhang desto bättre, haha! Jag älskar att skriva musik och att få skriva musik till ett program som Minimello passar mig perfekt!

HEJ1

På inspelningarna jobbar Minimelloredaktionen med fullt fokus och koncentration. Dockspelandet är en rolig, men avancerad process där mycket krävs att tänka på för att allt ska bli perfekt. Toarullsartisterna ska röra sig i takt med musiken, visa starka uttryck för att få en personlighet och sjunga med inlevelse. Blinkande ljus i olika färger, fallande glitter och såpbubblor är exempel på effekter som tas med för att skapa stämning till de olika bidragen. Noggrannhet och finess är nyckeln för att lyckas skapa den ultimata underhållningen och av det kombinerat med en underbar laganda klarar Minimello-gänget alla utmaningar de ställs inför.

– Man går verkligen in i en bubbla. Vi går in i den två månader och öser, lever och andas Minimello. Det är det jag gillar mest, att det är så organiskt! Det är aldrig monotont och man har aldrig tråkigt, säger Frida.

HEJ

Carrolla med sina körsångerskor                                                           Helen Sjöholm

Minimello 2015 års vinnare blev Carrolla med Mitt Hjärtas Hemlighet som sjungs av folkkära sångaren och musikalartisten Helen Sjöholm. Med avsnitt av högsta kvalité rakt igenom lämnas en känsla av tomhet efter det sista avsnittet sänds. Glädjen dock över säsongen som varit övervinner sorgen och förväntningarna inför nästa säsong växer redan. Framtiden för världens största och minsta Melodifestival ser ljus ut.

– Det är ett program att räkna med, säger Frida.

Onekligen är det det. Minimello är ett program för alla och sätter unga som äldre hjärtan i brand.


Nu längtar vi till Minimello 2016!

 

Skribent: Cajsa Sjöbeck
Foto: CC BY SA Cajsa Sjöbeck
© Daniel Norberg
© SVT Minimello-bloggen

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *