”Musikhjälpen är nya Kalle Anka”

Musikhjälpen samlar för sjätte året i rad in pengar för välgörenhet. Årets tema är “Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet”, för att bidra önskar svenska folket låtar genom att skänka minst femtio kronor. TEGAZINE har gått runt i korridorerna för att höra invånarnas åsikt om projektet.

I måndags kväll klev Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer & Emma Knyckare in i den provisioriska glasburen som står på Gustaf Adolfs torg i Göteborg, där ska man stanna till söndag. Anledningen till detta är Musikhjälpen, ett projekt som har sitt ursprung i Holland 2004 och sänds i P3 sedan 2008. Det första året samlades drygt tre miljoner kronor in genom sparbössor, projekt och huvudinkomsten – låtönskningar. Musikhjälpen har växt till sig rejält och förra året samlade man in hela 23 301 823 kronor för rent vatten till barnen i slummen.

Det enklaste sättet att visa ditt stöd är att önska en låt genom att SMS:a 72 999. Du kan välja mellan 50, 100 och 200 kr och skriver till exempel om du ska skänka 50 kronor och vill önska Up The Bracket med The Libertines: 50 THE LIBERTINES UP THE BRACKET. Superenkelt!

Flera sätt att bidra till projektet är att du till exempel kan starta en elektronisk sparbössa, då tävlar din bössa också mot andra, sälja pepparkakor eller göra som 5-åringen Melvin i fjol, skänka din sparbössa. Här kan du läsa fler sätt du kan bidra på.

montage
Vad tycker du om Musikhjälpen?
Gustaf Edstrand, S2c: Musikhjälpen har väl olika teman varje år, jag vet att förra året handlade det om att barn skulle ha rent vatten. Jag vet också att Radiohjälpen har sagt själva att dom tar max 7% i administrativa avgifter vilket är bra. Jag har donerat 100kr en gång, till musikhjälpen 2012 och önskat en låt när jag gjorde det. Låten spelades dock inte vilket var en enorm besvikelse. Fun Fact: Låten var Jake Bugg – Someplace

Jenny Bergman, lärare: Det är ett projekt som förenar människor i tider då mycket består av, i och för sig omtanke, men mycket konsumtion. Därför tycker jag att det är bra att man konsumerar pengar till välgörenhet. Jag tycker definitivt att Musikhjälpen är nya Kalle Anka.

Jesper Englund & David Jansson, S3c: Det är kul att det blivit en tradition av det hela, att de skänker pengar. Jag har skänkt, jag önskade en låt men de spelade den aldrig. Det var Alternative Ulster med Stiff Little Fingers, men jag tycker att det är ett bra initiativ för att belysa de problem som finns här i världen.

Har du önskat en låt, om inte, vilken ska du önska?
Matilda & Johanna, Em1b: Red love och Tomorrow’s just begun.

Jenny, lärare: Jag har önskat låt, jag önskade Late Disco med Last Lynx.

Hugo, S1b: Arctic Monkeys – R U Mine?

Josef & Leo, Ek2b: Det är ju så svårt, det finns så många. Men det får bli Fade Away med We Came as Romans och Hope, av samma band.

David, S3c: Jag skulle troligtvis önska något av The Clash.

Gustaf, S2c: Efter jag inte fick min låt uppspelad förra året (då jag trodde att dom spelade varje låt som önskades) bestämde jag mig för att bojkotta dom nästa år. Men jag kunde trösta mig i att andra inte heller fick sina låtar uppspelade och det finns en chans att det slutar i att jag slänger in en hundralapp innan Musikhjälpen är slut. I sådant fall blir låtvalet något av Bee Gees. Förmodligen Night Fever.

TEGAZINE ställer sig inte bakom denna bojkott då det var ett missförstånd från Gustaf och hoppas han tar sig samman och bidrar! Kommer du att bidra?

Ska du skänka pengar till Musikhjälpen?

  • Ja, självklart. (52%, 14 Votes)
  • Nej, jag är en ond människa. (48%, 13 Votes)

Total Voters: 27

Loading ... Loading ...

Skribent: Axel Franzén
Foton: ‘Paracel63’, CC BY-SA, Wikimedia Commons & Axel Franzén

2 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *