Nepalesernas ankomst – Intervju

Nepalföreningen på TEG startade våren 2013 efter att skolans rektor och vd besökt vänskolan Hermann Gmeiner School i Kavre. Efter detta möte utlovades ett samarbete mellan skolorna, vilket möjliggör chansen för elever att åka till Nepal där de dels får ta del av den kultur som finns där. Sedan får elever och lärare från vänskolan åka till Sverige och besöka Täby enskilda gymnasium. Nu är det snart dags för nepaleserna att komma till Sverige och därför har vi passat på att intervjuat Viola Jacobsson som tillsammans med Sofia Stjernfelt är ordförande för nepalföreningen på TEG.


                                                                                                                                                                               viola

Varför gick du med i nepalföreningen från första början?

Eftersom att jag älskar att resa och lära mig av nya kulturer och i och med att man får chansen att åka till Nepal nästa år får jag ju ta del av deras kultur. Sedan så har jag själv bott i Thailand och USA innan så det ska bli spännande att kanske få besöka Nepal också. 

Vilka förändringar har du sett i föreningen sen du börjat?

Eftersom att jag inte varit medlem i nepalföreningen så länge har jag själv inte varit med om några stora förändringar, men jag vet sen innan att vi har ökat i medlemmar vilket i sig kommer leda till nya idéer och förändringar i föreningen över tid. Vi var ungefär 10 stycken innan jag gick med och nu är vi ungefär 20 stycken. Sen har vi i föreningen umgåtts mycket utanför skolan också för att lära känna varandra bättre. 

 

Vad ser du mest framemot att göra i nepalföreningen?

-Just nu är det när nepaleserna kommer på besök 16 november. Sedan fortsätta se hur föreningen utvecklas under åren. Jag ser också framemot att få lära känna eventuella nya medlemmar och vad vi kommer få göra då. Sen tycker jag att delta i nepalföreningen i sig är en härlig känsla. Sen såklart att få åka till Nepal ska bli riktigt häftigt!

Vilka ska komma?

-De heter Mr. Nareshwor Acharya, Ms. Sunita Prajapati, Ms. Yushika Shakya, Mr och Jeewal Kunwar. Mr Nareshwor Acharya är rektorn över skolan och de andra är elever.

Vad ska ni göra när de är här?

-Allt möjligt, vi brukar gå runt i Stockholm, visa dem runt i skolan och lära de lite svenska. Förra året hade vi en högtidskväll och den går ut på att försöka få in alla svenska högtider och få in alla traditioner under en kväll med dem, som har varit väldigt uppskattad. Vi brukar också ordna mycket lekar som brännboll för att lära känna varandra bättre.

Hur länge är dom här?

-De är här mindre än en vecka, de kommer hit på onsdag och sen åker dom på måndag eftermiddag.

Vart ska de bo?

-De bor lite splittrat, en bor hos mig och en hos Sofia och läraren bor på ett hotell.

Hur gick det förra året?

-Det enda som gick mindre bra var engagemanget från föreningen, då det var svårt att få folk att komma på museer eftersom att aktiviteterna är under skoltid. Så det gick lite sämre för det var svårt att få ihop folk, men det här året känns det som att fler är taggade eftersom att de flesta skrivit upp sig på vår planering att de kan delta.

Vad ska bli roligast att göra när dom är här?

-Det ska bli kul att få höra hur deras vardag ser ut jämfört med vår, jag har själv kontakt med en som jag har ställt frågor till så jag vet ju lite men det ska bli kul att ses i verkligheten. 

Har ni förberett något speciellt inför deras ankomst?

-Vi har planerat ett stort välkomnande för de i LO där det ska vara en STOR banderoll som säger ”welcome”. Vi hoppas också på att många elever och lärare kommer dit för att höja stämningen och hälsa dem välkomna till Sverige.


Det ska minst sagt bli intressant att följa upp detta och se hur processen kommer gå till när de väl kommit. Vi ser framemot nepalesernas besök och välkomnar dem med öppna armar. Ser ni någon av de i korridorerna så tveka inte till att stanna upp och hälsa! 

Skribent: Sonya Khan

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *