Novellvinnaren 2017 ”I mataffären”

författare: Fredrik Anstrin

Motiveringen: Med sin originella och känsloladdade tolkning av temat, lyckas Fredrik Anstrin beskriva hur ålderdomen kan medföra ett främlingskap. Anstrin leder läsaren stegvis och lugnt fram mot insikten – att vi alla kan vara som främlingar för oss själva, uppleva att en främling bebor vår egna kropp. Anstrins språk berör i sin enkla men poetiska stil, och karaktärerna känns nära. Handlingen är melankolisk, men ändå hoppfull och Anstrin lämnar utrymme för läsarens egna tolkningar av budskapet. Därför är I mataffären vinnare av Täby Enskildas novelltävling 2017.

Vinnaren har utsetts anonymt, av skrivandekursens elever.

I mataffären

Det blåste kraftigt utanför mataffären. Gruset krasade under skosulorna när en man haltade från bilen till mataffärens entre. När han tog en vilopaus strax innanför de automatiska dörrarna värmde luftkonditioneringen hans kala hjässa för en liten stund, och de få hårstråna han hade kvar runt huvudet virvlade frenetiskt. Den känslan kände han igen. Han tänkte på Kanarieöarna, dit han och hans fru hade rest till många gånger genom åren. Hur det tidigare långa, mörka hårsvallet fladdrade i sommarbrisen när de satt på balkongen och spelade kort. De hade pratat om vardagliga, enkla saker, men han ser det ändå som ett av hans absoluta favoritögonblick med henne.

Han väcktes abrupt ur sina tankar när en kvinna placerade hans händer på handtaget till en kundvagn. Han log, tackade och tänkte att hon verkade trevlig. Stödd på kundvagnen hasade han in i butiken, medan kvinnan gick långsamt bredvid honom. Luften i mataffären var kall, och det doftade svagt av rengöringsmedel. Kvinnan började leta efter väldigt specifika varor, och lade ner ner en efter en i kundvagnen. Han undrade vad hon höll på med, den främmande kvinnan. Men när han frågade vad det var som stod på, ignorerade hon honom. Han kände på sig att det var bäst att låta saken bero och beslöt sig för att låta henne hållas.

Medan kundvagnen fylldes upptäckte han att hon hade valt ut många av hans favoritprodukter. Leverpastej, varm potatisgratäng, mörkt bröd, kiwifrukter, och rostbiff trängdes i vagnen tillsammans med en del annat han inte kände igen. Han tog upp en av de främmande varorna och läste: “Färdiglagad korvstroganoff med ris. Värm på full effekt i tre minuter”. Han undrade varför han skulle köpa sådan smörja, eftersom hans fru tar hand om matlagningen. Hon hade alltid varit en utmärkt kock, och han hade älskat att komma hem till ett hus fyllt av väldoftande matos efter långa dagar på jobbet. Efter middagarna brukade de duka av bordet och diska tillsammans, medan barnen kastade sig i soffan och slog på teven.

Han vaknade ur sin dagdröm när kvinnan drog honom i rockärmen.

– Är det något som är fel? undrade hon.

– Varför ska jag köpa det här?

– Lita på mig, sa hon vänligt.

Han hade lärt sig att det var bäst att inte ställa en massa följdfrågor i situationer då han kände sig förvirrad, och teg därför när de rörde sig genom butiken. Vagnen var nu ganska full, och han uppskattade att vagnens tröghet gav honom ytterligare stöd. Väl framme i kassan rotade han efter plånboken i rockens djupa fickor, dock utan framgång. Han greps av en hastig oro, men kände sig lättad när kvinnan viftade med den framför honom.

– Jag kan sköta betalningen, sa hon.

Återigen uppstod Förvirringen, men han visste att det var bäst att lita på henne. Ofta kände han sig tvungen att lita på människor han inte kände igen, och till en början var det svårt. Men människorna i hans närhet blev alltid så ledsna efter stunderna av förvirring. Han såg smärtan i deras ögon när han ifrågasatte världen. Det var som att livet och mannens sinnen inte alltid hörde ihop längre, utan att de gled isär allt oftare. Och när de var isär uppstod Förvirringen.

– Kom nu pappa, sa dottern. Jag skjutsar hem dig.

Sedan tog hon honom i armkrok för att gå till bilen. Genom värme och kyla.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *