Nu när vi har gått över till December är det äntligen okej att sätta på julmusik i offentliga miljöer (för ska man vara ärlig har man ju lyssnat på det själv ett bra tag). Detta innebär dock att samma låtar kommer spelas gång på gång tills vi helt tappat vettet. För visst låter många av dessa jullåtar väldigt lika? Och vad gör att en låt ger den där mysiga julkänslan?

Jag har alltid varit en så kallad “sucker” för julmusik. Det finns väldigt lite som sätter en i julstämning såsom julmusik gör. Hemma har vi alltid musik på när man bakar, klär granen, öppnar presenter, pluggar, pratar, sover, ja egentligen hela tiden. Den första jullåten som jag minns att jag hörde är egentligen inte en låt utan en snapsvisa vid namn “Hej, tomtegubbar”. En mening i låten går “med mycket möda och stort besvär”, då sjöng 4-åriga Liv “med mycket möbler och stort svärd”. Japp, lite lätt våldsbenäget barn var man. Vad jag minns var att jag fylldes av en fantastiskt varm känsla när alla vuxna satt vid bordet och sjöng glatt för full hals. Det kan ha varit där min starka kärlek för jullåtar väcktes. Antagligen är det många som har liknande upplevelser när de är små vilket har resulterat i den vidsträckta jullåtskärleken som finns i Sverige. Det är svårt att säga vilken jullåt som är min favorit. Jag skulle säga att det är oavgjort mellan “Feliz Navidad” av José Feliciano (Come @ me) och “I saw mommy kissing santa claus” med Jackson 5. Dessa låtar får mig alltid att dansa och sjunga med. Den låten som jag verkligen inte klarar av är tyvärr bland de mest populära, “Tänd ett ljus” av Triad. Behöver inte säga mer om den, tack.

Men vad är det som gör att en låt blir en jullåt? Först och främst det uppenbara, de har med julnyckelord såsom jul, gran, presenter m.m. Sen finns det de faktorer som inte är lika uppenbara. Till exempel att de ger den fantastiska feel-good julkänslan som alla är ute efter. Jullåtens funktion är ju att sprida kärlek och julkänsla. Detta kan vara svårt och behöver göras väldigt försiktigt för att det ska bli rätt. Annars kan låten kännas för påtvingad och falsk. Lyssnar man på texten i vissa jullåtar så blir man nästan lite chockad ibland. Det är rätt många som inte alls är feel-good. “Last christmas” handlar ju om en hjärtekrossad person som det här året ska ge sitt hjärta (kärlek) till någon annan för att hindra sig själv från att gråta. Mys mys… Men på något sätt har den blivit jättekänd och spelad som jullåt ändå. Kanske för att texten inte spelar stor roll när det kommer till känslan den ger. Sedan är det viktigt att den är catchig. Låten ska nästan vara jobbig så den sätter sig i huvudet. Om den klarar det kommer halva befolkningen gå och nynna på den under julen. På det sättet sprids den bra och får en större publik. Om den går så långt är nästa steg att bli tidlös, att generationer efter generationer sjunger på den. Så som den hemska låten “Tänd ett ljus” har blivit. Huruvida den blir tidlös eller inte ligger dock mer i lyssnarnas händer än producentens eller artistens. Det är Triads låt ett bra exempel på. För visst måste det vara så att det är den tondöva delen av befolkningen som fått “Tänd ett ljus” att bli så stor? Personligen tycker jag att vissa jullåtar kan spelas lite för mycket. Don’t get me wrong, jag ÄLSKAR jullåtar men vid en viss gräns, när en låt spelas om och om igen, så tröttnar jag. Så jag längtar till att fler jullåtar släpps för då ska jag mysa ner mig i sängen med julbakverk och ha en långlyssning.

God jul och glatt lyssnande!

 

Skribent: Liv Wiklund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.